Bitkiler ve Faydaları

Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Bitkiler ve Faydaları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bitkiler ve faydaları:

FUNDA:Süpuüge çalısı. Erica. Galluna vulgaris, Buruyere Fundagillerdendir, çiçekleri kırmızımtrak mor ve çan şeklinde olan bir bitkidir. İşlenmemiş topraklarda Yetişir. Çalı görünümündedir. Süpürge çalısı da denilen bu bitkinin kökünden ağızlık, dallarından da kaba süpürge yapılır Çiçekleri Ağustos ayından itibaren toplanıp kurutulur.

Fundanın faydası: Kanı temizler. İshali keser. İdrar söktürür. Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Nikris tedavisinde kullanılır. Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi, romatizma ve egzamaya zararlıdır.

PAPATYA: Mayıs papatyası, adi papatya, küçük papatya, Matricaria Camomilla Bilişekgiller familyasındandır. Nisan Eylül aylarında çiçek açar 25 santimetre boyunda bir yıllık otsu bir bitkidir. Çiçeklerin terkibinde acı madde, reçineler ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtrak, esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplatıp kurutulur.

Papatyanın faydası: Papatya çayı, şiddetli mide ağrılarına ve mide zarı iltihaplarına çok iyi gelir. Boğaz ve ağız iltihaplarında gargara yapılır. Bağırsak gazlarını giderir, Spazm çözer, Terletir, bel ve baş ağrılarına iyi gelir. Saçları sarartmak için de kullanılır.

MİNE ÇİÇEĞİ: Kınaotu, Güvercınotu, Verbena, Vervain Mine çiçeğigiller familyasındandir. Gövdesi dört köşeli, sapsız yaprakları tüylerle örtülü, otsu bitki veya ağaççıktır. Çiçeklerinin rengi eflatun mavi, bazen de alacadır. Yurdumuzda yetişen VERBENA OFFİCİNALİS denilen türü 30-80 santimetre boyundadır.

Mine çiçeğinin faydası: Sinirleri yatıştırır. Mide sancıları ve ishale karşı çayı çok faydalıdır. Yorgunluğu giderir. İştah açar, Romatizma, lumbago, siyatik ve nikriste faydalıdır...

ÖKSÜRÜK OTU: Tussilago Farfara, Colsfoot Bileşikgiller familyasındandır. Yurdumuzda gevşek topraklı ve nemli sırtlarda yetişir, Çok yıllık, otsu bir bitkidir. Çiçekleri sarımtraktır. Yapraklarında açı bir glikozit, tanen maddesi, şekerler ve fitosterol vardır. Çiçeklerinde de aynı maddeler ayrıca da uçucu bir yağ vardır. Ev ilaçlarında yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Öksürük otunun faydası: Öksürüğü keser, balgam söker, Diğer solunum yolları hastalıklarında da yumuşatıcı faydası görülür.

CENTİYANE: Yılanotu, Gentiane lutea, Gentiane radix. Doğu Karadeniz bölgesi ve Uludağ'da yetişen bir metre yükseklikte, geniş yapraklı, kalın köklü bir bitkidir. Kökü acıdır. İçi sarı dışı esmerdir. Hekimlikte kökü kullanılır. Sarı ve mavi türü vardır.

Ceniyanenin faydası: Çayı iştahsızlık ve mide sıvısının yetersiz salgılandığı hallerde çok faydalıdır. Mide ekşimesini giderir. Ateşi düşürür. Kansızlıkta faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır.

REZENE, RAZİYANE: Tatı anason, Fennel, Foeniculum vulgare, Maydanozgiller familyasındandır. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen 2 veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 1-1,5 metre kadardır. Yaprakları saplı ve tüysüzdür. Sarı renkli çiçekleri şemsiye görünümündedir. Meyvelerinin renkleri yeşilimsi esmerdir. Müsilaj, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağ taşır. İlaçlarda tohumları ve kökü kullanılır.

Rezenenin faydası: Çayı bebekleri rahatlattığı gibi, öksürüğü de keser. İlaç sanayinde sindirim bozuklukları için kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Sinirleri ve ağrıları yatıştırır. Boğmaca, dalak hastalıkları ve idrar zorluğunda faydalıdır. Kansızlığı giderir. Kalp hastalıkları, romatizma ve üremiye iyi gelir. Bronşları boşaltır.

ISIRGANOTU: Isırgangillerdendir, ilkbaharda yetişir. Büyük, küçük olmak üzere iki çeşidi vardır. Tohumları da kullanılır. Tüylerle kaplı bir ottur. Süründüğü yeri yakar ve kaşındırır.

Isırganotunun faydası: Çayı romatizmaya ve mafsal ağrılarına iyi gelir. Burun kanamalarını keser. Aybaşı kanamalarını düzenler. Egzama şikayetlerini giderir. Böbrek kumlarını döker, balgam söktürür.

KEDİOTU: Valerine, Herbe auxchats İkiçeneküler sınıfının kedi otugiller familyasındandır. Kökü az etli, çok yıllık bir otsu bitki cinsidir. Boylarına göre iki gruba ayrılır Bir kısmının boyu 5-50 santimetre kadardır, diğerleri ise iki metreyi bulabiliyor, en yaygın türü tıbbi kedi otudur (Valeriane officinalis) Yurdumuzda büyük yapraklı kedi otu (Valeriane alliariafolia). Küçük kedi otu (Valeriana dioica) ve Dağ Kedi otu (Valeriana Montana) gibi türleri vardır.

Kediotunun faydası: Sinirleri teskin eder. Nevrasteni ve histeriye faydalıdır. Ateş düşürür, spazm çözer. Sinirsel baş ağrılarını, çarpıntıları giderir.

ÖKÜZGÖZÜ: Ayn-ül-bakar, Dağ kestanesi, Arnica, Arnique. Bileşikgiller familyasındandır. Çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı çok andıran bir bitkidir. Çiçekleri kullanılır.

Öküzgözünün faydası: Sinir sistemini çok şiddetli uyarır, Haricen kullanılırsa romatizmaya iyi gelir. Yaraları iyileştirir. Kan dolaşımını harekete geçirir.

HODAN, SIĞIRDİLİ: Borrego Officinalis Hodangiller familyasından, mavi beyaz çiçekli bir bitkidir. Hekimlikte çiçekleri ve kökleri kullanılır. Terkibinde, müsilaj, reçine ve madeni tuzlar vardır.

Hodan, sığırdilinin faydası: Öksürüğü keser, çarpıntı, romatizma ve böbrek iltihaplarında çayı içillir.

CEZAYİR MENEKŞESİ: Çayı, müzminleşmiş nezleye iyi gelir. Kanı temizleyen ve fazla sıvıyı vücuttan atan etkisinin yanı sıra, deri döküntülerine de iyi gelir.

ASLANAĞZI, KARAHİNDİBA: Kurtağzı, Tavşan dudağı, Snapdragon Aslan ağızgiller familyasından, türlü renkte güzel bir bitkidir. Kokusuzdur. Daha ziyade süs bitkisi olarak kullanılır.

Aslanağzının, karahindibağ faydası:Çayı böbrek ve karaciğerin çalışmasını hızlandırır. Bronşite rahatlık verir. Romatizma, nikris ve kansızlığa iyi gelir.

CİVANPERÇEMİ: Kandil çiçeği, Bin bir yaprak otu, Yara otu, Kaysum, Tabarin Bileşikgillerden, çeşitli türleri olan bir bitkidir. Kuru topraklarda yol kenarlarında yetişir. Yaprakları uzun ve parçalıdır. Çiçekleri beyaz ve pembedir. Kokusu çok güzeldir.

Civanperçeminin faydası: Hazımsızlığı ve kansızlığı giderir. Kanı temizler. Öksürüğü keser. Yaşlılarda görülen müzmin bronşitte balgam söker. Bağırsak ve mide gazlarını giderir. İshali keser. Basur memelerini tedavi eder. Kızamık, boğmaca, raşitizm, aybaşı gecikmesi ve kemik hastalıklarında faydalıdır. Yaraları iyileştirir, idrar söktürür.

MÜRVER: Patlangıç, Sembucus Hanımeligiller familyasından, türlerin çoğu kış aylarında çiçekleri döken çalı veya ağaççık, ender olarak da otsu karakterde bir bitkidir. Çiçekleri beyazdır. 20 kadar türü vardır. Yurdumuzda doğal olarak bulunur. Yapraklar ve meyvalar müshil olarak kullanılır. Köklerinde de müshil tesiri vardır.

Mürverin faydası: Kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Vücudu rahatlık verir. İdrarı çoğaltır. Anne sütünü artırır. Güneş yanıklarına da faydalıdır.

ADAÇAYI: Kutsal bitki, Salvia Officinalis, Ballı babagillerden. Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri Haziran ve Temmuz ayında açar Hafif kâfuru kokusu vardır. Çiçek açtığı zaman toplanıp kurutulur.

Adaçayının faydası: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Bulantıyı keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar Boğaz, bademcik ve diş etleri iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. İdrar ve ter söktürür. Günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

HERCAİ MENEKŞE: Vioia Tricolar Sarı, mavi, mor çiçekleri olan bir çeşit menekşedir.

Hercai menekşesinin faydası: İdrar söktürür, İdrar yollarındaki iltihapları giderir. Cilt hastalıkları ve bilhassa egzamada faydalıdır. Öksürüğü keser. Damar sertliği ve sarılıkta kullanılır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 11:49:14
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Anason
Anason
ANASON Pimpinella anisum L. (Apiaceae) Maydanozgiller ailesinden olan anason bitkisinin anavatanı Akdeniz havzasıdır. Anason tek yıllık, 60 cm'ye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Gövdesi silindirik ve pürüzsüzdür. Yaprakları genellikle 3 parçalı ve derin lobludur ve maydanoz yaprağına benzer. Çiçekler uzun saplıdır ve şemsiye durumunda bulunur. Beyaz renkli çiçekleri...
»» devamını oku »»
Rezene Raziyane
Rezene Raziyane
Rezene, Raziyane nedir? Tatlı anason , Fennel, Foeniculum vulgare , Maydanozgiller familyasındandır. Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilen 2 veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 1,1,5 metre kadardır. Yaprakları saplı ve tüysüzdür. Sarı renkli çiçekleri şemsiye görünümündedir. Meyvelerinin renkleri yeşilimsi esmerdir. Müsilaj, şeker, nişasta, tanen, sabit ve uçucu yağ...
»» devamını oku »»
Okaliptüs
Okaliptüs
OKALİPTÜS Eucalyptus globulus Labill. (Myrtaceae) Mersingiller ailesinden olan okaliptüsün ülkemizde Eucalyptus Camaludensis türü yetiştirilmektedir. Bu tür E. globulus yerine kullanılabilir. Okaliptüs ağacı 30 m'ye kadar boylanabilen büyük bir ağaçtır. Topraktan aşırı miktarda su çektiği için günümüzde dikilmesi yasaklanmıştır. Ülkemize bataklıkları kurutmak amacıyla...
»» devamını oku »»
Hintyağı
Hintyağı
HİNTYAĞI Ricinus communis L (Euphorbiaceae) Sütleğengiller ailesinden olan hintyağı bitkisinin anavatanı Etiyopya'dır. Otsu bir bitki olan hintyağı ülkemizin sıcak bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir ve morfolojik olarak çok farklılıklar göstermektedir. Yaprakçıkların kenarları dişli, uç kısmı sivridir. Bu bitkinin çiçekleri 20-60 cm'lik dik bir salkım şeklinde...
»» devamını oku »»
Ginkgo
Ginkgo
GİNKGO Ginkgo btloba L (Ginkgoaceae) Türkçe adı Çin mabet ağacı olan bu tür ülkemizde ginko adıyla da bilinmektedir. Bu tür 35 m'ye kadar ulaşabilen, yaprak dökücü, heybetli bir ağaçtır. Yaprakları yelpaze sekli nedeniyle diğer türlerden kolayca ayırt edilebilir. 6-9 cm genişliğinde olan bu yapraklar sonbaharda sarı bir renk alır. Ülkemizde süs bitkisi olarak sıcak...
»» devamını oku »»
Hodan, Sığır Dili
Hodan, Sığır Dili
Hodan, sığır dili nedir? Borrego Officinalis Hodangiller familyasından, mavi beyaz çiçekli bir bitkidir. Hekimlikte çiçekleri ve kökleri kullanılır. Terkibinde, müsilaj, reçine ve madeni tuzlar vardır.  Hodan, sığır dili otunun faydası: Öksürüğü keser, çarpıntı, romatizma ve böbrek iltihaplarında çayi içilir.
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder