Mide Ülseri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Mide Ülseri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Mide ülseri (Gastrik Ülser) nedir?
Doku direncinin ortadan kalkması ve aşırı asit-pepsin salgısı etkisiyle midenin en içteki koruyucu tabakasında gelişen doku hasarıdır. Tedavi edilmezse mide duvarı içine doğru ilerler ve kanama, delinme, yırtılma gibi ek sorunlara veya mide çıkışının tıkanmasına neden olabilir. 

Mide ülseri belirtileri nelerdir?
- Karnın üst kısmında yanma, ağırlık hissi, kemirici-kıvrandırıcı tarzda ağrı. Ağrı genellikle yemeklerden hemen sonra ortaya çıkar. Mide asidini nötralize edici ilaçlar (antasitler) veya kusma ağrıyı hafifletebilir. 

- Bulantı, kahve telvesi görünümünde kusma 

- Kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik 

- Koyu katran renginde dışkılama veya dışkıda kan varlığı 

Mide ülseri nedenleri
- Mide asit salgısını arttıran faktörler: Gastrinoma gibi endokrin tümörler, kalıtımsal etkenler, kronik anksiyete ve stres gibi psikolojik rahatsızlıklar 

- Doku direncini azaltan faktörler: Aspirin türevi ilaçların uzun süreli kullanımı, sigara ve/veya alkol tüketimi 

- Diğer ilgili hastalıklar: Gastrit, kronik akciğer hastalığı, kronik eklem hastalıkları 

- Cerrahi girişimler, travma, yanıklar 

Yukarıdaki faktörler mide ülseri gelişiminde rol oynamakla beraber son yıllarda özellikle Helicobacter pylori adlı bir bakteri enfeksiyonu üzerinde durulmaktadır. Bu teoriye göre H. Pylori'nin mide doku bütünlüğünü bozarak ülsere neden olduğu düşünülmektedir. Mide ülseri vakalarının %73''ünde H. Pylori mevcuttur. 

Mide ülseri nasıl tedavi edilir?
Tedavinin temel amacı; şikayetlerin giderilmesi, ülser iyileşmesinin hızlandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin engellenmesi yönündedir. 

- Doku direncini azaltan faktörlerin önüne geçilmelidir. 

- Tedavide diyetin yeri tartışmalıdır. Fakat vakaya özel kısıtlamalara gidilmesi ve süt gibi asit salgısını arttıran besinlerin kesilmesi ülser iyileşmesini hızlandırabilir. 

- İlaç tedavisinde vakaya göre; antasitler, sukralfat, H2-reseptör antagonistleri, proton pompa inhibitörleri (PPİ), bizmuth preperatları, carbenoxolone, prostaglandin E2 ve F2a, antikolinerjik ilaçlar kullanılabilir. 

- Çeşitli antibiyotikler ve yukarıdaki bazı ilaçlar kombine edilerek Helicobacter pylori tedavisi yapılabilir. 

- Mide kanseri şüphesi olan ve kanama, delinme, tıkanıklık gibi komplikasyonlar gelişmiş vakalarda cerrahi tedaviye gidilebilir. 

Mide ülserinden korunmak için ne yapmalı?
- Midenizi rahatsız eden yiyeceklerden uzak durun. 

- Mümkün oldukça posalı gıdalarla beslenin. 

- Sigarayı kesinlikle bırakın. 

- Alkol alıyorsanız aşırıya kaçmayın. Aspirin türevi ilaçları kesinlikle alkolle beraber almayın! 

Mide ülserinin hangi aşamasında doktora gidilmeli?
- Mide ülseriniz varsa ve halsizlik, çabuk yorulma gibi kansızlık şikayetlerinden yakınıyorsanız. Ülseriniz, sizin fark edemeyeceğiniz şekilde gizlice kanıyor olabilir. 

- Mide ülseriniz varsa ve aniden şiddetli sırt ağrısı gelişirse. Ülseriniz mide duvarını deliyor veya delmiş olabilir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseri şikayetleriniz varsa ve kahve telvesi gibi koyu kan kusarsanız veya katran gibi koyu kanlı dışkı yaparsanız. Bunlar mide kanaması belirtileridir. Hemen en yakın hastaneye başvurmalısınız. 

- Mide ülseriniz varsa ve vücudunuz soğuyor, kendinizi bayılacakmış gibi hissediyorsanız veya gerçekten bayılırsanız. Bunlar yoğun kan kaybına bağlı şok belirtileridir. Acil olarak hastaneye gidin.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 10:07:18
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler Ateş Hastalığı ve Belirtileri (Öpüşme Hastalığı)
Glandüler ateş "Enfeksiyöz mononükleoz" olarak da bilinen bu hastalığın nedeni "Epstein Barr virüsü" adı verilen bir uçuk virüsüdür. Tükürük temasıyla bulaştığından öpüşme hastalığı adı verilmiştir. En çok buluğ çağındakiler ile genç yetişkinlerde görülür, ancak zaman zaman daha küçük yaştaki çocukları da etkiler. Glandüler ateşin başlıca belirtileri Yorgunluk, ateş,...
»» devamını oku »»
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık (Anemi)
Kansızlık ( Anemi) nedir? İnsan vücudundaki organların ve dokuların düzenli olarak oksijene ihtiyacı vardır. Anemi; kandaki alyuvar sayısının azalmasına veya alyuvarda oksijen taşıyan hemoglobin molekülünün azlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Sonuçta, dokulara yeterli miktarda oksijen gidemez. Anemi, hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek düzeyde olabilir....
»» devamını oku »»
Aft
Aft
Aft nedir? Ağız içinde yanakların iç yanında, dudaklarda, diş etlerinin tabanında veya dilde, mercimek büyüklüğünde veya daha küçük boyda, sarımtırak kenarlı, etrafı kızarık ve çoğunlukla ağrılı yüzeysel ülserlerdir. Genellikle aftlar çıkmadan 6-24 saat önce ağız içinde yanma veya batma hissi duyulur. Aftın bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir.  Aft neden olur? - Bağışıklık...
»» devamını oku »»
Mantar Zehirlenmesi
Mantar Zehirlenmesi
Mantar zehirlenmesi nedir? Amanita cinsi mantarların yanlışlıkla yenmesi zehirlenmeye yol açabilir. Amanita muscaria mantarı, sindirim ve sinir sistemleri üzerinde etki gösterir. Amanita phalloides mantarının ise başta karaciğer, böbrek ve kalp olmak üzere bütün doku hücrelerinde zehirli etkisi vardır. Amanita phalloides toksini ısıya duyarlıdır. Bu yüzden ancak mantarı çiğ...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Çocuklarda Bronşit Belirtisi ve Tedavisi
Bronşit Bronşların (akciğerlerdeki geniş hava kanalları) iltihaplanması demek olan bronşit hastalığının viral ya da bakteriyel nedeni olabilir. Nezle ya da gripten sorumlu bir virüs üst solunum yollarına yayılırsa buna viral bronşit denir; bakteriyel bronşit ise, bir başka enfeksiyonun bağışıklık sistemini zayıflatması ile bedende  oluşan ikincil, fırsatçı bir enfeksiyondur....
»» devamını oku »»
Kırım Kongo
Kırım Kongo
Kırım kongo kanamalı ateşli hastalığı nedir? Ateş ile birlikte çeşitli organ ve dokularda kanama ile karakterize seyreden hastalıklar "Kanamalı Ateşler" olarak isimlendirilmektedir. Kanamalı ateşlerin, biyolojik silah olarak kullanım alanı bulmaları günümüzde önemlerini daha da artırmaktadır. Viral kanamalı ateşler; kene, sivrisinek, kemirgen aracılığıyla nadiren de yabani...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder