Hemoroid

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hemoroid hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hemoroid (Basur) nedir?
Rektumun ve anüsün en alt kısmındaki damarların genişlemesidir. Damarlar şişer, damar duvarı gerilir ve dışkılama sırasında rahatsızlık verir. Bu genişlemiş damarlar kanadığında, kaşındığında veya ağrıya neden olur. 

Hemoroidler iki gruba ayrılır:

İç hemoroidler: 
Rektum içinde yerleşim gösterirler. Bu tip hemoroidleri göremez ve hissedemezsiniz. Genellikle ağrıya neden olmazlar. Sadece kanamayla kendilerini belli ederler. Bazen büyüyerek anüsten dışarı çıkarlar.

Dış hemoroidler: 
Anüs civarında yerleşim gösterirler. Genellikle ağrılıdır. Dışkılama sırasında anüsten dışarı çıkabilir. Bazen hemoroid damarı içindeki kan pıhtılaşır. Bu durumda şiddetli ağrı ve kanama görülebilir. 

Hemoroid Belirti ve Bulgular: 
- Dışkılama sırasında kanama. Taze ve parlak renktedir; damlama şeklinde kendini gösterir. 

- Dışkılama sırasında hassasiyet veya ağrı 

- Anüste ağrılı şişkinlik 

- Koyu beyaz renkte bir akıntı olabilir. 

- Anüste kaşıntı 

Hemoroid Nedenleri: 
- Hemoroid veya varis oluşumuna neden olan "zayıf damar"ların kalıtımsal geçişi 

Karın içi basıncı arttıran faktörler: 

- Şişmanlık 

- Gebelik 

- Uzun süre ayakta kalmak veya oturmak 

- Karaciğer hastalığı 

- Kabızlık veya ishal sırasında aşırı ıkınma 

- Öksürme, kusma 

Beslenme şekli: Sürekli az posalı gıdalarla beslenmek, az sıvı almak 

Hemoroid Teşhis Yöntemleri:
- Anal bölgenin incelenmesi, parmakla makat muayenesi (rektal tuşe

- Anal kanalın ve rektumun endoskopi cihazlarıyla gözlenmesi 

Hemoroid nasıl tedavi edilir?
- Beslenme değişikliği: Posalı gıdalarla beslenmek, bol sebze ve meyve yemek, bol sıvı almak. Burada amaç, kabızlığı önlemek ve dışkı kıvamını yumuşatmaktır. 

- Özellikle dışkılama sonrası, günde 2-3 defa 20 dakikalık ılık oturma banyoları 

- Yerel olarak hemoroid merhemleri ve çeşitli fitiller 

- Yukarıdaki tedavi yöntemlerine cevap alınamazsa cerrahi girişim 

Hemoroidden Korunma ve Önlemler:
- Bir defada 4 saatten uzun oturmamaya çalışın. Eğer uzun süre oturmak zorundaysanız; her saat başı yerinizden kalkın ve 5 dakikalık aralar verin. Otururken simit şeklinde minderler kullanabilirsiniz. Bu minderler hemoroid basıncını ve ağrıyı azaltır. 

- Ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmak için reçetesiz satılan merhemler kullanabilirsiniz. 

- Anal bölgenizi temiz tutun. Temizlik yaparken; bölgeyi aşırı tahriş etmekten kaçının, sabun kullanmayın. Sabun, yanmaya neden olur ve ağrıyı daha çok arttırır. 

- Tuvalette 5 dakikadan daha uzun süre oturmayın. Dışkılama sonrası tuvalet kağıdı kullanırken hassas davranın. Tahriş edici uygulamalarda bulunmayın. 

- Herhangi bir şey kaldırırken veya güç gerektiren hareketler yaparken nefesinizi kontrollü kullanın. Pek çok kişi bu tarz işler yaparken nefesini tutar. Zorlama esnasında nefesi tutmak, karın içi basıncı arttırır ve ıkınmaya neden olur.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:09:56
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Miyom Uteri
Miyom Uteri
Miyom Uteri nedir? Rahimin (uterus) düz kas lifleri ve bağ dokusundan oluşan selim bir tümördür. Düz kas leflerinin iç içe girmiş demetleri bağ dokusu içinde yer alır. En sık rastlanan jinekolojik tümördür. Her 5 kadından birinde gelişen ve 30 yaşından sonra daha sık görülen tümörlerdir. Miyomların %70''i rahim duvarı içinde gelişir.  Miyom uteri belirtileri nelerdir?...
»» devamını oku »»
Anevrizma
Anevrizma
Anevrizma nedir? Anevrizma, bir atardamar (arter) duvarının kalıcı biçimde balonlaşmasıdır. Damar duvarının zayıflamış bir bölümünde kanın yaptığı basınç sonucunda dışa doğru bir şişme meydana gelerek burada ince çeperli bir balonlaşma oluşur. Her hangi bir zayıf kan damarında anevrizma görülebilir ama anevrizmalar en sık, ana atardamar olan aortun karın içindeki (abdominal)...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribi Vakalarının Görüldüğü Bölgelerde Bulunurken Ne Yapmalı? - Canlı hayvan pazarları ve kümes hayvanları çiftliklerinde bulunulmamalı. - El hijyenine dikkat edilmeli, eller sık olarak su ve sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalı. - İnfluenza virüsleri ısı ile tahrip olurlar. Virüs 60 derecede 30 dakikada ölür. Önlem olarak, tüketiciler kümes...
»» devamını oku »»
Bebeklerde Ve Çocuklarda Menenjit Belirtileri
Bebeklerde Ve Çocuklarda Menenjit Belirtileri
Menenjit nasıl anlaşılır? Bazen bebeğin ya da çocuğun ne tür bir hastalığa yakalandığını anlamak zordur. Beslenmeyi reddetme, kusma, döküntü ya da ateş gibi erken safhalardaki menenjit belirtileri daha az tehlikeli olan başka hastalıkların da belirtileridir. Ancak, bakteriyel menenjite ya da septisemiye yakalanmış bir çocuk büyük bir hızla  kötüleşir. En küçük bir kuşkuda...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda Duyma ve Kulak Anatomisi
Çocuklarda kulaklar ve gözler Çocuk çevresini, işitme ve görme duyularını kullanarak öğrenir. Ses dalgaları ve ışık, kulaklar ve gözler tarafından algılanır ve yorumlanmak üzere beyne gönderilir. Duyamayan bir bebek, sesleri kopyalayamadığı için, konuşması ve dili gelişemez. Gözleri bozuk ya da hiç göremeyen bir çocuk için yaptığı her hareket zor, hatta tehlikeli olabilir,...
»» devamını oku »»
Bronş Kanseri
Bronş Kanseri
Bronş kanseri nedir? Bronş epitelinden kaynaklanan habis tümör. En çok 40-60 yaşlarındaki erkeklerde görülür. Erkek:kadın oranı 8:1 kadardır.  Bronş kanseri nedenleri - Sigara  - Pnömokonyoz (asbestoz)  - Hava kirliliği  - Kronik akciğer infeksiyonları (kronik bronşit, tüberküloz)  - Uranyum tozu  - İmmünolojik bozukluklar  Bronş kanseri belirtileri nelerdir? - Öksürük: kuru...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder