Şizofreni

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Şizofreni hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Şizofreni nedir?
Şizofreni, genç yaşta başlayan, insanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak, kendine özgü içe kapanık bir dünyada yaşadığı; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü bir psikozdur. 

Şizofreni Belirti ve Bulgular:
- Genel görünüm ve dışa-vuran davranış: 
Hastaların çoğunda belirgin vurdumduymazlık, duygu küntlüğü, ilgisizlik, donukluk ve çekingen görünüm vardır. 

- Konuşma ve ilişki kurma: 
Hastada bağlantısız, belli bir hedefi olmayan konuşmalar gözlenir. Söylenenlerden belli bir anlam veya belli bir maksat çıkarılamayabilir. Bazen cümle içindeki kelimelerin birbiri ile ilgisi olmayabilir (kelime salatası). Hasta sözlükte olmayan kelimeler kullanabilir (neolojizm). Konuşmada düzensizlik, tutukluk, hızlanma, yavaşlama, fakirleşme olabilir. Aynı kelimelerin sürekli tekrarı mümkündür. Çok konuşma veya hiç konuşmama (mutizm) gibi değişik belirtiler gözlenebilir. Hastalarla ilişki kurmak genellikle çok zordur. 

- Duygulanım: 
Duygularda azalma, sığlık ve küntlük; ilgi azalması, duygusal reaksiyonlarda değişkenlik ve uyumsuzluk gözlenir. 

- Bilişsel yetiler:
 Bilinç açık, bellek ve yönelim genellikle yerindedir ama önemli algı bozuklukları vardır. Çoğunlukla işitme, bazen görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları görülür. Şizofren hastalar bazen kulaklarına gelen seslerin etkisi altında aşırı şiddet halleri gösterebilirler. 

- Düşünce: 
Düşüncenin biçimi ve akımında bozukluk görülür. Kelime salatası ve neolojizme sık rastlanır. Hastalarda gerçeğe uymayan ve mantıklı tartışma ile değiştirilemeyen sanrılar (hezeyan) vardır. 

- Hareket: 
En sık rastlanan belirtiler ağır ilgisizlik, eylem azlığı ve toplumdan çekilmedir. Hastalarda yoğun bir içe-kapanım (otizm) gözlenir. 

- Fizik ve fizyolojik belirtiler: 
Başka bir hastalık yoksa fizik muayene bulguları normaldir. Hastalarda uyku ve uyku-uyanıklık düzeni çok bozulabilir. Cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık sık görülen bir belirtidir. 

Şizofreni Nedenleri:
Oluşum mekanizması henüz kesin olarak aydınlatılabilmiş değildir. Görüşler, "organik" ve "psikososyal" faktörlerin beraber rol oynadığı yönündedir. Artık bilinmektedir ki şizofreni tek tip bir hastalık değildir. Genel kanı, genetik faktörlerle belirlenen ve beyindeki dopamin adlı maddeyi etkileyen bir mekanizma üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

Şizofreni Tanı Kriterleri:
Şizofreni tanısı koyabilmek için; aşağıdaki belirtilerden en az ikisinin, en az bir ay süreyle hastada mevcut olması gerekir. 

- Gerçeğe uymayan sanrılar (hezeyanlar, delüzyonlar) 

- İşitme, görme, koku, tad ve temas halüsinasyonları 

- Konuşma bozukluğu, konuşmada düzensizlik 

- Taşkınlık, balmumu esnekliği, karşıtçılık, konuşmama gibi katatonik davranışlar 

- İlgi kaybı, amaçsızlık, yalnız kendiyle olma ve toplumdan çekilme gibi negatif belirtiler 

Şizofreni Tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide amaç; hastaların başkalarıyla normal ilişkiler kurmasına yardımcı olmak, hastayı toplum içinde yaşayabilecek hale getirmek ve hastalığı küçük dozlardaki ilaçlar kullanarak kontrol altında tutabilmektir. Hastalarda genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi birlikte uygulanır. 

- Akut vakalar hastaneye yatırılmalıdır. 

- Aşırı taşkınlık gösterenlerde ve katatonik vakalarda, her gün veya gün aşırı elektroşok denenebilir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 09:03:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık Kanseri ( Over Kanseri) nedir?  Yumurtalık kanseri her yaşta görülmekle beraber menopoz sonrası daha sıktır. Vakaların çoğunda hastalık ileri evrelere ulaştığında tanı konabilir. Kadınlarda sık görülen ölüm sebeplerinden biri olduğu için erken teşhis önem kazanmaktadır. Yumurtalık kanserlerinin %96-98''i yumurtalıklardan köken alırken geriye kalanlar ise diğer...
»» devamını oku »»
Alkol Zehirlenmesi
Alkol Zehirlenmesi
Alkol Zehirlenmesi ( Alkol İntoksikasyonu, Sarhoşluk) nedir?  Metil alkol: Eritici olarak boya endüstrisinde ve antifrizlerde kullanılır. Zehirli dozu 20-100ml civarındadır.  Etil alkol: Kandaki etil alkol düzeyi %0.02'yi geçerse sarhoşluk belirtileri başlar. Kan düzeyinin %0.5'i aşması ise ölüme yol açar.  Alkol zehirlenmesinin belirtileri Metil alkol zehirlenmesi   - Baş...
»» devamını oku »»
Kırım Kongonun Klinik Özellikleri
Kırım Kongonun Klinik Özellikleri
Kırım kongonun klinik özellikleri nelerdir? Hastalık etkeninin kene ısırması ile bulaşması durumunda enfeksiyon genellikle 1-3 gün arasında gelişir. Kuluçka süresi olarak tabir edilen bu süre bazen 9 güne kadar uzayabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu olan bulaşmalarda ise bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir. Hastalığın...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kızamıkçık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamıkçık Belirtileri ve Tedavisi
Çocuklarda Kızamıkçık Hastalığı Kızamıkçık aşısı yapılmamış dört ile dokuz yaş arası çocuklarda yaygın olan viral bir hastalıktır. Belirtileri bir iki gün süre ile hafif ateş, ve kulak altındaki bezlerin şişmesi ve bunu izleyen minik pembe kabarcıklı noktalardan oluşan döküntüdür. Bedenin başka bölgelerindeki bezlerde şişme, konjonktivit, boğaz ve baş ağrısı da olabilir, ve...
»» devamını oku »»
Akustik Nörinom
Akustik Nörinom
Akustik Nörinom ( Schwannoma) nedir?  Denge ve işitme sinirinin (statoakustik sinir) Schwann kılıfından kaynaklanan selim tümör.  Akustik nörinom belirtileri   - Akustik sinir - ağır işitme, kulak çınlaması  - Vestibüler sinir - baş dönmesi  - Trigeminal sinir - yüzde ağrı  - Fasiyal sinir - yüz felci  - Beyincik - sendeleme, nistagmus, çift görme  - Çok ender olarak...
»» devamını oku »»
Atropin Zehirlenmesi
Atropin Zehirlenmesi
Atropin zehirlenmesi nedir? Öldürücü doz 100-150 mg dır. Çocuklarda 10 mg öldürücü olabilir. Belladonna (güzelavrat otu) meyvalarının yanlışlıkla yenmesi, kaza ile veya öldürme amacıyla aşırı dozda atropin kullanılması, nadir olarak tedavi sonucu ortaya çıkabilir.  Atropin zehirlenmesinin belirtileri - Ağız kuruluğu  - Görme bozukluğu  - Göz bebeklerinde genişleme  - Yutma...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder