Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Hepatit, Çeşitleri ve Korunmanın Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Hepatit (Mikrobik Sarılık, Bulaşıcı Sarılık) nedir? 
Çeşitli virüslerin neden olduğu akut karaciğer iltihabıdır. Hepatit A, B, C, D ve E olarak bilinir. Virüsler dışında alkolizm, bazı ilaçlar, bazı zehirli maddeler ve vücudun karaciğere karşı kendi kendine ürettiği antikorlar da hepatite neden olabilir. 

Hepatite neden olan virüsler farklı yollarla bulaşır. Bunların ortak yanı, karaciğer hasarına neden olmalarıdır. Hastalığın akut dönemi 2-3 hafta sürer. Tam iyileşme ise yaklaşık 9 hafta sonra gerçekleşir. Hastaların çoğu tamamen iyileşip, hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazansa da %1''inden daha azı akut dönemde ölür. Diğerlerinde ise kronik hepatit gelişebilir ve karaciğer hasarı devam edebilir. Kronikleşme durumunda siroz gelişebilir. 

Hepatit belirtileri nelerdir? 
Pek çok hastada belirli olmayabilir veya hastalık grip gibi algılanarak doğru teşhis edilemez. 

- İştah kaybı 

- İleri derecede halsizlik, bitkinlik 

- Çabuk yorulma 

- Kas veya eklem ağrıları 

- Hafif ateş, boğaz ağrısı 

- Karın ağrısı, bulantı-kusma 

- İdrar renginin koyu çay rengi olması 

- Açık renkli dışkılama 

- Sarılık 

- Tüm vücutta kaşıntı 

- Bilinç bulanıklığı ve koma 

Hepatit neden olur?
Hepatit A: 
En zararsız olan hepatit tipidir. Kronik karaciğer hasarına neden olmaz. Dışkı-ağız yoluyla bulaşır. Ellerin ve özellikle yeşil sebzelerin iyi yıkanmaması, virüsü taşıyan aile üyeleriyle doğrudan doğruya temas, kreşlerde ortak olarak kullanılan oyuncaklar ve kirli sularda yetişen deniz ürünlerinin yenmesi, hepatit A virüsünün bulaşma yolları arasında sayılabilir. 

Hepatit B: 
En sık rastlanan hepatit tipidir. Doğum sırasında veya sonrasında anneden bebeğe geçebilir; cinsel ilişki yoluyla veya kan ve kan ürünleri ile bulaşır. Hastaların çoğu tamamen iyileşse de bir bölümü kronikleşebilir. Kronik hepatit B hastası artık taşıyıcı olmuştur: Kendisinde hastalık şikayetleri görülmese bile virüsü başkalarına bulaştırabilir. Kronik hastaların %25 kadarı siroz veya karaciğer kanseri nedeniyle ölür. 

Hepatit C: 
Genellikle kan nakli, kan ve kan ürünleriyle veya virüs bulaşmış iğneyle doğrudan doğruya temas sonucu bulaşır. Kronik taşıyıcıların %20-30''unda 20 yıl içinde siroz gelişir. 

Hepatit D: 
Sadece hepatit B virüsü bulaşmış kişilerde görülür. Hepatit B hastalığının şiddetini arttırır. Anneden çocuğa veya cinsel ilişki yoluyla bulaşır. En az görülen hepatit tipidir. 

Hepatit E: 
Daha çok Asya, Meksika, Hindistan ve Afrika''da görülür. Hepatit A''da olduğu gibi dışkı-ağız yoluyla bulaşır ve kronikleşmez. Hepatit A''dan biraz daha tehlikelidir. Özellikle gebelerde ölüme yol açabilir. 

- Ayrıca Epstein-Barr virüsü, Coxackie virüsü, Herpes simplex ve Herpes zoster virüsleri de hepatite neden olabilir. 

- Alkolik, Toksik ve İlaca-bağlı Hepatit: Virüslere bağlı hepatitlerle benzer şikayetlere ve karaciğer hasarına neden olurlar. Alkolizme bağlı olarak, çeşitli zehirli (toksik) maddelerin alınmasıyla veya bazı ilaçların yanlış kullanılması sonucu görülür. 

Hepatit testleri
- Karaciğer biyopsisi 

Hepatitte yapılan kan testleri: 
- Karaciğer enzimlerinde artış 

- Serumda direkt ve indirekt bilirubin artışı 

- Serumda hepatit A virüs antijenine karşı IgM antikoru varlığı 

- Serumda hepatit B yüzey antijeni (HbsAg) ve/veya antikoru (Anti HbsAg) varlığı 

- Serumda hepatit C yüzey antijenine karşı IgM kor antikoru (IgM-Anti HbcAg) varlığı 

Hepatit nasıl tedavi edilir?
Özel bir tedavisi yoktur. Ciddi vakaların bir karaciğer uzmanı tarafından izlenmesi, gerekiyorsa hastaneye yatırılması gerekir. 

- Yatak istirahati 

- Bol kalorili iyi bir beslenme programı. Alkol 1 yıl süreyle yasaklanır. 

- Bulantı, kusma varsa uygun ilaçlar kullanılabilir. 

- Bazı hepatit tiplerinde interferon ve ribavirin. 

Hepatitten korunma yolları
Aşılama, hijyen kurallarına uyma ve doğru bilgilenme korunmanın temelini oluşturur. 

- Gerekli sanitasyon önlemlerinin alınması ve kişisel hijyen, hepatit A ve E''nin yayılımını engeller. Hepatit A, hastada sarılık ortaya çıktıktan sonra bulaşıcı değildir. 

- Gerekli tarama testlerinden geçmemiş kanlar kullanılmamalıdır. Taşıyıcı kişilere ait tırnak makası, tıraş bıçağı gibi şahsi malzemelerin diğer kişiler tarafından kullanılmamasında fayda vardır. 

- Hastalığın sık rastlandığı ülkelere seyahat edecek olanların, seyahat öncesi aşılanmalarında veya immünglobulin almalarında fayda vardır. 

- Hepatit A ve hepatit B virüslerine karşı aşı mevcuttur. Özellikle sık kan nakli yapılan hastalar, sağlık personeli, hepatit B taşıyıcılarının eşleri ve yeni doğan bebekleri, eşcinseller gibi yüksek risk grubundaki kişilere hepatit B aşısı yapılmalıdır.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 13:37:10
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ve Tedavisi
Bel Fıtığı ( Disk Hernisi, Disk Kayması) nedir? Disk iki omurga kemiği arasında, sürtünmeyi azaltan ve omurga hareketlerini kolaylaştıran sert kauçuk kıvamında bir yapıdır. Diskte meydana gelen herhangi bir hasar veya anatomik bozukluk bölgedeki sinirlere veya omuriliğe bası yapar. Sonuçta şiddetli ve vücut hareketlerini kısıtlayan bir ağrı ortaya çıkar.  Disk hasarı...
»» devamını oku »»
Cıva Zehirlenmesi
Cıva Zehirlenmesi
Cıva zehirlenmesi nedir? Cıva tuzlarının sindirim ve deri yolundan, cıva buharının solunum yolundan girmesi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir. Metalik cıva sindirim yolundan emilmez, örneğin cıvalı termometrenin ağızda kırılması ile zehirlenme olmaz. Cıva buharlarını solunmasına bağlı cıva zehirlenmesi, meslek hastalığı olarak ortaya çıkabilir.  Cıva zehirlenmesi...
»» devamını oku »»
Yatak Islatma
Yatak Islatma
Yatak Islatma ( Enürezis Noktürna) nedir?   Altı yaşından büyük çocukların ayda iki defa veya daha sık olarak gece uykuda idrar kaçırmasıdır. Erkek çocuklarda daha sık görülür.  Yatak ıslatma nedenleri - Davranış sorunları  - Stresli durumlar  - Diyabet  - İdrar yolu enfeksiyonları  Yatak ıslatmada yapılacak testler   - Tam idrar tahlili  - Açlık kan şekeri  - Psikolojik...
»» devamını oku »»
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribinin Görüldüğü Yerlere Giderken ve Dönerken Neler Yapmalıyız
Kuş Gribi Vakalarının Görüldüğü Bölgelerde Bulunurken Ne Yapmalı? - Canlı hayvan pazarları ve kümes hayvanları çiftliklerinde bulunulmamalı. - El hijyenine dikkat edilmeli, eller sık olarak su ve sabunla yıkanmalı veya alkol bazlı el temizleyicileri kullanılmalı. - İnfluenza virüsleri ısı ile tahrip olurlar. Virüs 60 derecede 30 dakikada ölür. Önlem olarak, tüketiciler kümes...
»» devamını oku »»
Roseola İnfantum (Altıncı hastalık) Belirti ve Tedavisi
Roseola İnfantum (Altıncı hastalık) Belirti ve Tedavisi
Roseola infantum  (Altıncı hastalık) Bu hastalığa, herpes virüsü 6 olarak bilinen bir virüs neden olmaktadır. Sık görülen ama hafif bir hastalıktır, genellikle bahar ve yaz mevsiminde rastlanır. Üç çocuktan biri mutlaka buna yakalanır. Ayrıca exanthem subitum (ani döküntü) ve altıncı hastalık olarak da adlandırılır. Çoğunlukla altı aylık üç yaş arası etkiler, önce dört gün...
»» devamını oku »»
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi
Saç Dökülmesi İnsan saçı, renk ve yapı açısından birbirinden çok farklıdır. Yaş, cinsiyet ve ırka bağlı olarak saç miktarı değişiktir. Bütün farklılıklara rağmen herkes için normal olan, başımızın üst ve arka kısmında saç bulunmasıdır. Bu bölgelerdeki saç miktarının giderek azalması durumunda ise kellik (alopesi) söz konusu olabilir.  Saç ve kıllar, avuç içi ve ayakların...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder