Stres ve Stresle Baş Etmenin Yolları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Stres ve Stresle Baş Etmenin Yolları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Stres, stresle baş etmenin yolları nelerdir?
Stres dengelerimizi bozan herhangi bir olaya karşı vücudumuzun ve duygularımızın verdiği tepkidir. Korktuğunuz zaman vücudunuzda hissettiğiniz değişiklikler stres reaksiyonuna iyi bir örnektir. Korktuğunuzda böbrek üstü bezlerinizden adrenalin hormonu salgılanır. Adrenalin, vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirir; kalp daha hızlı atmaya başlar, kan basıncı yükselir, kaslar gerilir ve göz bebekleri genişler. 

Bütün stresli olaylar bu kadar hızlı gelişmez ve yukarıdaki reaksiyonlar gibi bariz hissedilmez. Ciddi bir hastalığa yakalanmak, çok sevilen birini aniden kaybetmek, maddi durumun bozulması gibi ruhsal dengelerimizi bozan stresli olaylar da fiziksel ve psikolojik bozukluklara neden olabilir. Bazı kişiler günlük stres altında kolayca ezilirken bazılarının ise stres altında verimliliği artar. 

Uzun süren stres, vücudun fiziksel dengelerini bozarak kronik halsizliğe, iştah kaybına veya iştahın aşırı artmasına sebep olabilir. Bu durumda kişide depresyon gelişebilir. Aynı zamanda bu tarz stresli olaylardan bağışıklık sistemi de etkilenir. Kişi; hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumasız hale gelir, hassasiyeti artar. 

Stres belirtileri nelerdir?
Streste Fiziksel Belirtiler: 
Baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik, uykusuzluk, beslenme bozukluğu, ense veya sırt ağrıları, iştah kaybı veya aşırı yeme 

Streste Psikolojik Belirtiler: 
Gerginlik hissi, anksiyete (endişe hali), kızgınlık, kolay sinirlenme, içine kapanma, sürekli olumsuz düşünceler taşıma, huzursuzluk, konsantrasyon bozukluğu 

Stresin varlığı nasıl tespit edilir?
Stres tanısı, genellikle fiziksel ve psikolojik belirtileri iyi gözlemlemek suretiyle konur. Kullanılan daha objektif tanı yöntemleri de vardır. Örneğin, Holmes-Rahe testi bunlardan birisidir. Kişinin başına gelebilecek 43 önemli olayın sorgulanarak puanlanması mantığına dayanır. 

Stres nasıl tedavi edilir?
Unutmayın; hayatınızdaki tüm stresli olaylarla tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz. Çözümü imkansız gibi gelen bir durumdan kurtulabilmeniz için bir akıl hocası, psikolog, psikiyatrist, iş arkadaşınız, sevdiğiniz bir aile büyüğü veya yakın bir arkadaşınız size yardımcı olabilir. 

- Belli bir stres faktörü söz konusu olduğunda anksiyolitik ve antidepresan ilaçlar kullanılabilir veya psikoterapi yapılabilir. 

- Bireysel olarak yoga veya meditasyon teknikleri denenebilir. 

Stresten korunmanın yolları nelerdir?
Elbette ki kişiliğinizi değiştiremezsiniz veya stresli bir olaydan kolayca kaçamazsınız. Fakat stresle mücadele edebilmek için bir takım basit önlemler alabilirsiniz. 

- Yoga veya Zen meditasyonu gibi rahatlama ve stresi azaltma tekniklerini deneyebilirsiniz. 

- Günlük rutin alışkanlıklarınızın dışına çıkarak kendinize yeni ilgi alanları yaratabilirsiniz. 

- Düzenli uyuyabilir ve vücudunuzu ihtiyacı olduğu oranda dinlendirebilirsiniz. Bunu uyku hapı kullanmadan yapmalısınız. 

- Yaşınıza uygun egzersiz programları belirleyebilir ve bunları düzenli olarak uygulayabilirsiniz. 

- Acele etmek ve endişelenmek gibi kazanılmış alışkanlıklarınızı bırakabilirsiniz. Kendinize zaman ayırın, hayattan mümkün olduğunca keyif almaya çalışın. 

- Canınızı sıkabilecek ve sizi strese sokabilecek olayların listesini yapın. Her bir olay için kendinize sorular sorun. En iyi ve en kötü ihtimalle ne olabilir? Bu olayla yüzleşmek için yeterince hazırlıklı mıyım? Bu olay gerçekten kaygılanmaya değer mi? 

- Daha çok gülün. Kendinize acımaktan vazgeçin. Stresli bir olaydan sonra dengelerinizi tekrar kurmaya gayret edin. İnsanlarla yakınlaşmaya çalışın. 

- Canınızı sıkan bir olayla karşılaştığınızda basit yöntemler deneyin. Mesela, herhangi bir şey söylemeden veya yapmadan önce 10''a kadar sayın, derin bir nefes alın ve nefesinizi bir süre tutun. 

Stres belirtileriniz varsa ve aşağıdakilerden yakınıyorsanız depresyona girmiş olabilirsiniz: 
- Uyku düzensizlikleri, uykusuzluk 

- Yeme-içme alışkanlığındaki değişiklikler 

- Duygulanım bozuklukları 

- Aşırı hareketlilik, huzursuzluk 

- Fiziksel hareketlerde yavaşlama, isteksizlik 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
7.12.2014 13:21:38
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Bal Zehirlenmesi
Bal Zehirlenmesi
Bal zehirlenmesi nedir? Halk arasında "deli bal" olarak bilinen ve genellikle Kuzey Anadolu yöresinde üretilen balın yenmesiyle ortaya çıkan zehirlenme tablosudur. Aşırı duyarlığa bağlı olarak gelişir.  Bal zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?   - Kaşıntı, ürtiker  - Kalp atımında yavaşlama  - Kan basıncında düşme  - Bayılma  - Larinks ödemi  Bal zehirlenmesi nasıl tedavi...
»» devamını oku »»
Aft
Aft
Aft nedir? Ağız içinde yanakların iç yanında, dudaklarda, diş etlerinin tabanında veya dilde, mercimek büyüklüğünde veya daha küçük boyda, sarımtırak kenarlı, etrafı kızarık ve çoğunlukla ağrılı yüzeysel ülserlerdir. Genellikle aftlar çıkmadan 6-24 saat önce ağız içinde yanma veya batma hissi duyulur. Aftın bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir.  Aft neden olur? - Bağışıklık...
»» devamını oku »»
Hazımsızlık, Nedenleri ve Tedavisi
Hazımsızlık, Nedenleri ve Tedavisi
Hazımsızlık nedir? Yemeklerden sonra şişkinlik, gaz, bulantı, geğirti, karın ağrısı, yanma hissi gibi çeşitli şikayetleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.  Hazımsızlık belirtileri nelerdir?   - Karında dolgunluk-şişkinlik hissi  - Bazen göğse vuran karın ağrısı  - Aşırı gaz çıkartma veya geğirme  - Bulantı, kusma  Hazımsızlık neden olur? - Şişmanlık  - Sigara  -...
»» devamını oku »»
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı
Addison Hastalığı nedir? Böbreküstü bezlerinin kabuk bölgesinden salgılanma yetersizliğine bağlı olarak glukokortikoid ( kortizol ) ve mineralokortikoid (aldosteron) hormonların kanda azalmasıdır.  Addison Hastalığının belirtileri - Halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal  - Kilo kaybı  - Açlık hipoglisemisi  - Ağız mukozasında ve deride...
»» devamını oku »»
Arı Sokması
Arı Sokması
Arı Sokmasında Ne Yapmalı? Yaban arıları, bal arılarından daha tehlikelidir. Aşırı duyarlılık sonucu şok gelişimine ve ölüme sebep olabilir.  Arı sokmasında belirti ve bulgular - Arının soktuğu yerde şiddetli ağrı, kaşınma, kızarıklık ve şişkinlik.  - Kalp çarpıntısı, nefes darlığı  - Bulantı, baş dönmesi, düşük tansiyon  - Baygınlık ve şok  Arı Sokmasında Tedavi - Arının...
»» devamını oku »»
Alerji
Alerji
Alerji nedir? Alerji, bağışıklık sistemimizin, çoğunlukla zararlı olmayan bir maddeye karşı verdiği anormal reaksiyonlardır. Alerjiler çok hafif olabileceği gibi kişinin hayatını tehdit edecek boyutlara da varabilir. Alerjik reaksiyonların nedeni bilinmemektedir fakat kalıtımsal faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.  Bağışıklık sistemi, "antijen" adı verilen yabancı...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder