Aybaşı Sorunları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aybaşı Sorunları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aybaşı Sorunları nedir?
Menstrüel problemler 
Çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlarda, rahmin en iç tabakası (endometrium) düzenli doku birikimine bağlı olarak her ay kalınlaşır ve döllenmiş yumurtayı almak için hazırlanır. Eğer yumurtalardan hiçbiri döllenmemişse, iç tabakadaki dokular kanamayla vajinadan dışarı atılır. Böylece menstrüasyon (adet kanaması, ay hali, periyod) gerçekleşmiş olur. 

Her menstrüasyonda yaklaşık birkaç yemek kaşığı kan ve doku atılır. Kadın vücudundaki bütün bu olaylar zinciri yaklaşık 28''er günlük periyodlar halinde tekrar eder. 

Menstrüel problemlerin belirtileri
- Menstrüasyon hiç gerçekleşmeyebilir ya da daha önceden normal adet gören kadında adetler kesilebilir (amenore). 

- Menstrüasyon ağrılı olabilir (dismenore). 

- Menstrüel kanama yoğun ve bol miktarda olabilir (menoraji). 

Menstrüel problemlerin nedenleri
Aybaşı kanamasının miktarı, ağrının şiddeti ve adet aralıkları kadından kadına farklılıklar gösterir. Birbirini takip eden menstrüasyonlarda da farklılıklar meydana gelebilir. Bu sorunlar mutlaka altta yatan bir hastalık olduğu anlamına gelmez ama ciddi hastalıkları da işaret edebilir. 

Amenore: Adet görmeme durumudur. Pek çok nedeni olabilir. 

- Beyin ve omurilik hastalıkları 

- Kalıtımsal hastalıklar, kromozom bozuklukları veya yumurtalık hastalıkları 

- Rahim, rahim kanalı ve vajina anormallikleri 

- Metabolizma ve beslenme bozuklukları 

- Gebelik ve menopoz 

Dismenore: Tamamen normal olabileceği gibi endometriyoz adlı hastalığa, polip gibi rahim içindeki bir oluşuma veya doğum kontrolü için kullanılan Rahim İçi Araca (RİA) -spiral- bağlı olabilir. 

Menoraji: Stres, anemi (kansızlık), endometriyoz, enfeksiyon veya RİA nedeniyle meydana gelebilir. 

Menstrüel problemler nasıl tedavi edilir?
Altta yatan nedene yönelik tedavi uygulanır. 

Menstrüel problemlerden nasıl korunmalı?
- Normal kilonuzu korumaya çalışın. Düzenli egzersiz yapın. Çünkü adet anormallikleri şişman kadınlarda daha sık görülmektedir. 

- A, B kompleks, C ve E vitaminleri içeren multivitamin takviyeleri alın. Kalsiyum ve demirden zengin gıdalarla beslenin. 

Menstrüel problemlerin hagi aşamasında doktora başvurulmalı?
- Eğer adet kanamanız bir saat içerisinde bir hijyenik pedi dolduracak kadar yoğun oluyorsa. Yoğun kanama anemiye (kansızlık) neden olabilir. 

- Adet gününüz geçtiği halde kanama olmuyor ve hamile olduğunuzu düşünüyorsanız. Aynı zamanda, geç meydana gelen anormal bir vajinal kanama düşük belirtisi de olabilir. 

- Menstrüasyon öncesi veya cinsel ilişki sırasında şiddetli karın ağrısı hissediyorsanız. Bu belirtiler endometriyozun habercisi olabilir. 

- Menopoza girmenize rağmen kanamanız olursa. Bu dönemde meydana gelen anormal bir kanama rahim kanseri belirtisi olabilir.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 12:15:49
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su Çiçeği ve Reye Sendromu Belirtileri
Su çiçeği belirtileri ve tedavi yöntemleri "Varicella zoster virüsü" çok bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğine neden olur. Çocuklarda genellikle hafif geçer, ama özellikle lösemi ve diğer bağışıklık önleyen hastalıkları olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Su çiçeği havadaki mikroplu taneciklerden ve deri lezyonlarından çıkan sıvı ile ya da mikroplanmış malzemeler...
»» devamını oku »»
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon
Atriyal Fibrilasyon nedir? Atriyumların dakikada 400-600 kez titreşmesidir. Nabız dakika sayısı 80-180 arasındadır ve düzensizdir.  Atriyal Fibrilasyon nedenleri   - Areriyosklerotik kalp hastalığı  - Mitral stenozu  - Tireotoksikoz  - Hipertansiyon  - Konstriktif perikardit  - Karbonmonoksit zehirlenmesi  - Aşırı çay, kahve, alkol alınması  Atriyal Fibrilasyon belirtileri...
»» devamını oku »»
Arsenik Zehirlenmesi
Arsenik Zehirlenmesi
Arsenik zehirlenmesi nedir? Kurşun endüstrisinde kurşunun yanması sonucu ortaya çıkan arsenikli hidrojen gazının solunması; bazı boyalarda, fare zehrinde ve insektisitlerde bulunan arsenik tuzlarının ağız yoluyla alınması, solunması veya deriden emilmesi arsenik zehirlenmesine yol açabilir.  Arsenik zehirlenmesinin belirtileri - Bulantı, kusma, kusmukta sarımsak kokusu  -...
»» devamını oku »»
Gastroenterit
Gastroenterit
Gastroenterit nedir? Çoğu kez besin zehirlenmesine bağlı olan ve akut sindirim sistemi şikayetleriyle kendini gösteren bir tablodur. Genellikle tıbbi tedavi gerektirmez ama vücudun sıvı elektrolit dengesini bozabilir. Bu durum özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilir.  Gastroenterit belirtileri nelerdir?   - Karın ağrısı  - Bulantı, kusma  - İshal  - Ateş  -...
»» devamını oku »»
Mide Kanseri
Mide Kanseri
Mide kanseri nedir? Mide kanseri, mide duvarının içine doğru yayılabileceği gibi duvar boyunca da yayılabilir. Kanser hücreleri kan ve lenf dolaşımına geçebilir. Mide kanseri fazla yayılmadan erken teşhis edilirse tedavisi mümkündür. Ne yazık ki pek çok mide kanseri vakası teşhis edildiğinde diğer organlar hastalıktan etkilenmiş durumdadır. Mide kanseri 50 yaşın üzerindeki...
»» devamını oku »»
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuşlarda Kuş Gribi
Kuş gribinin bulaşma yolları ve görülme sıklığı nedir? Kuşlarda kuş gribi Hasta kuşlarda kuş gribi: Virüs tükürükte, burun akıntısında ve dışkıda bulunur. Virüsün en çok bulaşma şekli dışkının doğrudan veya besinlerin kirlenmiş haliyle ağızdan alınması (fekal-oral) ile olmaktadır. Virüsün hava yolu ile taşınması bir kaç kilometre ile sınırlıdır. enpratikkadin.com Ayrıca...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder