Böbrek Enfeksiyonları

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Böbrek Enfeksiyonları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Böbrek Enfeksiyonları nedir?
Böbrek enfeksiyonu, mikroorganizmaların vücuda girerek böbreklere ulaşması ve burada iltihaplanmaya neden olması sonucu gelişir. Akut veya kronik olabilir. Böbrek enfeksiyonu ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmezse kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ayrıca enfeksiyon etkeni kana karışarak, kanın zehirlenmesine ve ölüme yol açabilir. 

Böbrek Enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
- Sırtta başlayarak kasığa doğru yayılan ağrı. Ağrı süreklidir. 

- Titreme ile gelen ve aniden yükselen ateş 

- Mesane boş olsa bile ani idrara çıkma isteği 

- Bol miktarda idrar yapma, idrar yapmada zorlanma, ağrılı idrar yapma 

- Bulanık veya kanlı idrar yapma 

- Şiddetli bulantı ve kusma 

Böbrek Enfeksiyonları neden olur?
Mesane enfeksiyonlarında olduğu gibi en sık rastlanan bakteri Escherichia coli''dir. Barsaklarda yaşayan ve normal şartlar altında enfeksiyona sebep olmayan diğer bakteri türleri de böbrek enfeksiyonuna sebep olabilir. Aslında enfeksiyon tipik olarak mesanede başlar ve daha sonra böbreklere yayılır. 

Enfeksiyonu kolaylaştırıcı faktörlerin varlığı rol oynar. Bunlar arasında: 

- Böbrek taşları 

- Doğumsal böbrek bozukluğu 

- Prostat bezinin büyümesi (Selim Prostat Hiperplazisi) 

- Gebelik 

- Sonda takılması 

Tanıya yönelik araştırmalar
- İdrar tahlili: İdrarda bakteri aranır ve bir takım maddelerin seviyesine bakılır. 

- İdrar kültürü yapılır ve etken mikroorganizma izole edilmeye çalışılır. 

- Kan tahlili: Akyuvar (lökosit) sayısının artışı enfeksiyonu işaret eder. 

- İdrar yolları filmi ve İVP çekilmesi: Özellikle böbrek taşından şüphelenilen vakalarda yapılır. 

- Sistoskopi: Bir endoskopi cihazıyla mesaneye girilerek gerekli incelemeler yapılır. 

- Ultrason: Böbrek hacmi ve yapısı görüntülenmeye çalışılır. 

Böbrek Enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? 
- Etken olan mikroorganizmaya karşı uygun antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Tekrarlayan enfeksiyonlarda mutlaka idrar kültürü ve antibiyogram yapılmalıdır. Çıkan sonuca göre seçilecek antibiyotik 10-14 gün süreyle kullanılır. Tedaviden 2 ve 6 hafta sonra idrar tahlili tekrarlanmalı, idrarda hala bakteri varsa antibiyotik tedavisi tekrar edilmelidir. 

- Akut atak düzeldikten sonra İVP çekilerek bir nefrolog ve/veya ürolog ile işbirliği yapılmalıdır. 

- Ayrıca bol miktarda sıvı alınarak idrar akımı arttırılmaya çalışılır. Amaç mikroorganizmaların idrar yollarından atılmasına yardımcı olmaktır. 

- Antibiyotik tedavisine direnen vakalarda tüberküloz (verem) araştırılmalıdır. 

Böbrek Enfeksiyonlarından korunmak için nelere dikkat etmek gerek?
Böbrek enfeksiyonlarının çoğu mesanede başladığı için, bakterileri idrar yollarından uzak tutmak gerekir. Bu amaçla aşağıdaki basit kurallara dikkat etmek yararlı olacaktır. 

- Tuvaletinizi yaparken hijyenik kurallara dikkat edin. Her dışkılamadan sonra anal bölgenizi temizleyin. Kadınlar idrar yollarına bakteri geçişini engellemek için önden arkaya doğru temizlik yapmalıdırlar. 

- İdrarınızı tutmayın. Her seferinde mesanenizi tam boşalttığınızdan emin olun. 

- Pamuklu iç çamaşırları giymeye gayret edin. Bölgede ısı ve nem tutan iç çamaşırları giymeyin. 

- Bol bol sıvı için. Kadınlarda: 

- Cinsel ilişki sonrası idrar yollarına geçebilecek bakterileri atmak için ilk fırsatta idrarınızı yapın. 

- Köpük banyosu yapmayın, vajinal deodorantlar ve parfümlü sabunlar kullanmayın. Bu tarz ürünler, idrar yollarını tahriş ederek enfeksiyonlara daha açık hale getiren maddeler içerir. 

- Eğer doğum kontrol yöntemi olarak diyafram kullanıyorsanız; diyaframın tam uyduğundan emin olun ve ilişki sonrası uzun süre yerinde bekletmeyin.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:50:45
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuklarda Grip Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı
Çocuklarda Grip Belirtileri, Tedavisi ve Aşısı
Grip Tüm yaştakileri etkileyen, akut viral solunum yolları enfeksiyonu. Çok bulaşıcıdır ve özellikle kışın salgın olarak görülür. Kronik hastalığı olan çocukları ciddi biçimde etkilemektedir. Gribe üç türde virüs neden olur: A, B ve C. Mikroplu mukusun öksürük ya da hapşırıkla havaya karışması ile yayılır. Bir kimse bir tür gribe yakalandıktan sonra  antikorlar o türe karşı...
»» devamını oku »»
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Nedir, Çocuklarda Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit Bazen sonbahar sonunda ve kış aylarında bronşiollerin iltihabı salgını olur. Bunun nedeni nezle yapan virüslerden herhangi biri olabilir, ancak nezleden farklı  bronşiol denilen, akciğerlerdeki ince kanalların iltihaplanmasıdır. Bu kanallar bebeklerde ve küçük çocuklarda pek ince okluğundan, en çok onlar etkilenir. Bu  etkilenme bazen ölümcül olabilir. Bronşiolit,...
»» devamını oku »»
Göğüs Anjini
Göğüs Anjini
Göğüs Anjini ( Angına pektorıs, Göğüs ağrısı, angina, andin dö  puatrin) nedir? Angina kalbin, yeterli oksijen alamadığını gösteren bir belirtidir. Bu durum, kalbi besleyen koroner damarların daralması ve/veya tıkanmasından ya da kalbin aşırı çalışmasından kaynaklanır. Dolayısıyla kalbin normalden daha fazla oksijene ihtiyacı vardır. Angina pektoris kalp kasının oksijen...
»» devamını oku »»
Batı Nil Humması
Batı Nil Humması
Batı nil humması hastalığı: Batı nil humması hastalığı, c ulex ansı sivrisineklerin ısırması bazen de kenelerin tutunmasıyla flavirüsün insana bulaşması sonucu oluşan sistemik enfeksiyon  hastalığıdır.  Batı nil hummasının bulaşma yolları: Esas olarak kuşlarda hastalık yapan batı nil virüsü ; insanlarda ve at, köpek, kedi, tavşan, sincap gibi hayvanlarda da görülebilir....
»» devamını oku »»
Çocuklarda AİDS Nedenleri ve Tedavisi (HIV)
Çocuklarda AİDS Nedenleri ve Tedavisi (HIV)
HIV (AİDS) "İmmün yetmezlik sendromu" (AlDS)'na neden olabilen insan immün yetmezlik virüsü (HIV) bir retrovirüstür. Mikrobu taşıdığını bilmeyen anneler virüsü doğum sırasında bebeğe geçirebilirler. Bu retrovirüs bağışıklık sistemini sağlayan T lenfositlere (bir çeşit akyuvar) yapışırlar. Sağlıklı T-hücrelerinin sayısı azalır ve bedenin enfeksiyonlarla savaşma gücünü büyük...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Sarılık (Hepatit) Hepatitin sözcük anlamı "karaciğer iltihaplanmasıdır". Genellikle üç tür virüs (hepatit A, B, ve C) bu hastalığa neden olur. Hastalığın şiddeti ve uzun süreli etkileri virüsün türüne bağlıdır. Viral sarılık bulaşıcı bir hastalıktır, ama virüsler farklı biçimlerde yayılırlar. Batı Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı A türü sarılığa yakalanmıştır. Çok...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder