Soğuk Algınlığı

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Soğuk Algınlığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Soğuk Algınlığı nedir?
Soğuk algınlığı, en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından biridir. Boğazınıza veya burun boşluğunuza bir virüs girdiği zaman meydana gelir. Belirtiler, virüs alındıktan sonraki ilk dört gün içinde ortaya çıkar ve yaklaşık üç gün kadar sürer. Bu noktada kendinizi iyileşmiş hissetmenize rağmen bazı belirtiler devam edebilir. 

Bütün yaş gruplarında görülmekle beraber daha çok çocukları etkiler. Soğukalgınlığı, "soğuk mevsimler"de daha sık görülür. Bunun neden; hava soğuk olduğunda insanların kapalı alanlarda kalabalıklaşmaları, kapalı ortamlarda daha uzun süre kalarak birbirleriyle temas süresini uzatmaları ve merkezi ısıtma sistemlerinin yaydığı sıcak havayla burun-boğaz dokularının kurumasıdır. Tüm bunlar, virüslerin insandan insana bulaşmaları ve enfeksiyon yapabilmeleri için uygun şartlardır. 

Yeni doğan bebekler hariç, soğuk algınlığı tehlikeli bir enfeksiyon değildir. Herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmadan yaklaşık bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. 

BELİRTİ ve BULGULAR
- Burun akıntısı, nefes darlığı 

- Boğaz ağrısı 

- Hapşırma 

- Geceleri görülen kuru öksürük 

- Titreme 

- Gözlerde sulanma 

- Halsizlik 

- Başağrısı 

NEDENLERİ
Soğuk algınlığı bir virüs enfeksiyonudur. Soğuk algınlığına sebep olduğu tespit edilmiş 200''den fazla virüs vardır. Bu virüslerin hiçbirine karşı kesin bir tedavi yoktur. Dolayısıyla kişide soğuk algınlığına sebep olan virüsün tespit edilmesi enfeksiyonun seyrini ve tedavinin şeklini değiştirmez. Virüs, hasta kişinin öksürerek veya hapşırarak içinde virüs bulunan damlacıkları havaya yayması ve bu damlacıkların diğerleri tarafından solunması yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Virüs bulaşmış ortak kullanım malzemelerine kapı kolu, telefon ahizesi gibi- dokunmak ve daha sonra eli ağza veya burna götürmekle de yayılım söz konusu olabilir. 

TEDAVİ 
Soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı spesifik bir tedavi olmadığı için şikayetlere yönelik tedavi yapılır. 

- İstirahat 

- Bol miktarda sıvı alımı 

- Sigara içmemek 

- Vitamin desteği 

- Ağrı kesici ilaçlar 

- Boğaz ağrısı varsa tuzlu suyla gargara yapmak 

KORUNMA
Güçlü bir bağışıklık sistemi, soğuk algınlığı dahil tüm enfeksiyonlara karşı en iyi korunma yöntemidir. Ancak, özellikle soğuk havalarda virüslere yakalanma ihtimalinizi azaltmak ve eğer hasta olursanız şikayetleri hafifletmek için aşağıdaki önerilere kulak vermelisiniz. 

- İyi beslenin. Sigara içmeyin ve alkol almayın. Her gün bol miktarda sıvı almaya çalışın. 

- Soğuk algınlığına yakalanmış kişilerle aynı ortamlarda kalmamaya veya yakın temasta bulunmamaya çalışın. 

- Virüslerin bulaşmış olabileceği ortak kullanıma mahsus cisimleri (kapı kolları, telefon ahizeleri, havlular gibi) elledikten sonra ellerinizi yıkayın. 

- Kalabalıktan ve kapalı ortamlardan uzak durmaya çalışın. Özellikle uçak kabini gibi aynı havanın devridaim ettiği ortamlar virüslere yakalanma riskinin yüksek olduğu yerlerdir. 

- Eğer soğuk algınlığınız varsa, virüsü başkalarına bulaştırmamaya çalışın. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kapayın. 

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
- Yeni doğan bebekte soğuk algınlığı belirtileri varsa. Soğuk algınlığı, yeni doğan bebeklerde tehlike arz edebilir. 

- Burun akıntısı nefes alıp vermenizi zorlaştırıyorsa veya göğsünüzden hırıltılı sesler geliyorsa. Astımınız olabilir. 

- Üçüncü günden sonra soğuk algınlığı belirtileri şiddetleniyorsa veya yutma güçlüğü çekiyor ve ateşiniz yükseliyorsa. Bademcik iltihabı, sinüzit veya bronşit gibi bakteri kökenli bir enfeksiyonunuz olabilir. 

- Soğuk algınlığı belirtileri aniden ve polen, hayvan tüyü veya parfüm gibi çeşitli maddelere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkıyorsa; ve/veya şikayetleriniz haftalarca sürüyorsa. Alerjik bir durumunuz olabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
6.12.2014 11:27:15
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Lenfoma
Lenfoma
Lenfoma nedir? Vücudumuzda "lenf" adı verilen renksiz sıvıyı taşıyan çok küçük damarlardan oluşmuş bir ağ vardır. Bu ağa "lenfatik sistem" denir. Lenf sıvısı içinde, vücudumuzdaki enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşan lenfosit adlı beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) bulunur. Vücudumuzdaki bu geniş ağın bağlantı noktaları bezelye büyüklüğündeki lenf düğümleridir. Lenf...
»» devamını oku »»
Pankreas Kanseri
Pankreas Kanseri
Pankreas kanseri nedir? Pankreas, karın içinde yerleşmiş küçük bir organdır. İki temel fonksiyonu vardır; sindirime yardımcı olan sıvılar salgılamak ve vücudun şeker kullanımını düzenleyen hormonlar salgılamak.  Pankreas kanserlerinin yaklaşık %90''ı sindirime yardımcı olan sıvıları salgılayan hücrelerde başlar. Hormon salgılayan hücrelerde görülen kanser ise daha yavaş...
»» devamını oku »»
Kalp Krizi ve Korunmanın Yolları
Kalp Krizi ve Korunmanın Yolları
Kalp krizinden korunmak için nelere dikkat etmeliyiz? Kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak ölmesine kalp krizi (miyokard enfarktüsü) denir. Kalbimiz günlük yaptığımız işe göre bazen daha fazla bazen daha az oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni kalbin kendi damarları yani koroner damarları getirirler. Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu ise kalp...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda Görme Bozukluğu ve Göz Anatomisi
Çocuklarda göz problemleri "Göz bebeği, göz merceği ve saydam tabaka" gözün ön bölümünde bulunur ve gözün yalnızca bir bölümünü oluştururlar, ayrıca arkada retina bulunur. Göz merceğinin biçimi silier kaslarla belli bir ölçüde değişebilir; yakındaki nesnelere odaklanmak için büyür ve uzaktakiler için küçülür. Göz merceği nesneden gelen ışınları eğip bükerek, ışığa duyarlı...
»» devamını oku »»
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım Kongo Hastalığının Sebepleri ve Tedavisi
Kırım kongonun sebebi nedir? KKKA hastalığının etkeni bir virüstür . İnsanlara kene ısırığıyla veya enfekte hayvan ya da insanların kan, vücut sıvıları veya diğer enfekte dokuların doğrudan teması yoluyla bulaşır. En sık bulaşma yolu kene ısırmasıyla olmaktadır. Bulaşmadan sorumlu olan kene türlerinden en etkin olanı Hyalomma cinsi kenelerdir. Hastalık bu cins kenelerin...
»» devamını oku »»
Boğmaca
Boğmaca
Boğmaca nedir? Çoğunlukla 2 yaşından küçük çocuklarda görülen ve öksürük nöbetleri ile seyreden bir solunum yolları enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavi edilmezse akciğer hasarına ve sık tekrar eden bronşit ataklarına yol açar. Yeni doğan bebeklerde ise beyin hasarına, hatta ölüme neden olabilir. Genellikle küçük çocuklarda görülür.  Boğmacanın belirtileri be...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder