Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler

Kadınlar için SAĞLIKLI YAŞAM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocukları Kazadan Korumak İçin Önlemler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SAĞLIKLI YAŞAM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocukları kazadan korumak için ne yapmalı?
Küçük çocuk ölümlerinin en başta gelen nedenlerinin hemen hemen tümü önlenebilen kazalara bağlıdır. Bunların büyük bölümü yaz aylarında gerçekleşir. En sık yaralanma ve ölümle sonuçlanan 7 kazaya karşı alacağınız önlemlerle çocuklarınızın güvenliğini büyük ölçüde sağlayabilirsiniz: düşmeler, motorlu araç kazaları, boğulma, zehirlenme, yanık ve yangınlar, ateşli silahla yaralanma. 

Çocukların düşmesine karşı alınabilecek önlemler:
Çocuk acil servisi başvurularının en başta gelen nedeni düşmedir. Evinize kısa bir göz atmanız bunun nedenini ortaya çıkartacaktır: merdivenler, pencereler ve mobilyalar. Ev dışındaki riskler ise alışveriş arabaları, oyun bahçeleridir. 

Çocuklar düşmesin diye ne yapılabilir?
Oyun zemini, kum, tartan veya odun parçaları gibi daha güvenli olan oyun sahalarını araştırın. Beton veya asfalt zemin güvenli değildir. Çok yağışlı havalarda çimen de güvenli olmayabilir. 

İskemle ve diğer mobilyaları pencerelerden uzak tutun. Yüksek binalarda pencerelere parmaklık konulabilir. 

Bebeklerde yürüteç kullanmayın 
Emekleyen ve yeni yürümeye başlayan bebekleri merdivenlerden uzak tutmak için güvenlik kapıları kullanın. 

Alışveriş arabalarında çocuğunuzu güvenlik kemeriyle bağlayın. Arabayı durdurduğunuz zaman müdahale edebilecek uzaklıkta olun. 

Motorlu taşıt kazalarına karşı alınabilecek önlemler:
Onbeş yaş altındaki çocuklardaki en başta gelen kazalara bağlı ölüm nedeni motorlu taşıt kazalarıdır. Ölümlerin büyük bir kısmı kafa travmasına bağlıdır. 

Çocuk koltuğunda oturmayan veya emniyet kemeri bağlı olmayan çocuklar araba kazalarında en fazla ölüm riski taşıyanlardır. ABD''de yapılan bir çalışmada bebeklerin %84''ünün arabada güvenliğinin sağlandığı, ancak bu oranın 5-14 yaşlarda %58''e düştüğü görülmektedir. 

Çocuğunuzla yaptığınız her araba yolculuğunda mutlaka çocuk koltuğunu veya emniyet kemerini kullanın. 

Çocuk koltuğunu kullanım kılavuzuna göre kullanın. Maksimum güvenliği sağlamak için arabanızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. 

Çocukları arka koltuğa oturtun. 

Arabayı güvenli kullanın. 

Hava yastıkları küçük çocuklar için tehlikelidir. Onlar için en güvenli yer arka koltuktur.

Suda boğulmaya karşı alınabilecek önlemler :
Göl ve ırmaklar kadar özel yüzme havuzları da çocuklar için tehlikeli olabilmektedir. Bebeklerin birkaç santimetre derinliğindeki suda boğulabileceğini unutmayın. Bu nedenle küvetler, sığ havuzlar ve hatta kovalar tehlikeli olabilir. 

Çocuklar çok çabuk boğulabilir. Su altında sadece 2 dakika kaldıktan sonra çocuk bilincini yitirebilir. Çocuk iki dakikada bile kurtarılsa kalıcı beyin hasarı oluşabilir. 

Çocuklar su kenarında oynarken onlara nezaret edin. 

Bebekler ve küçük çocukları küvette yalnız bırakmayın. Çocuğunuz tuvaletteyken mutlaka yanında olun. Kapıya veya telefona yanıt vermek için onu yalnız bırakmayın. 

Kovaları dikkatli boşaltın ve çocukların ulaşamayacağı yerlere koyun.

Zehirlenmeye karşı alınabilecek önlemler:
Zehirlenme ev kazalarının sık karşılaşılan nedenlerindendir. Özellikle küçük çocuklar tehlike altındadır. 

Tüm ilaç ve temizlik maddelerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın. 

Garajınızdaki toksik kimyasal maddeleri çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. 

Temizlik solüsyonları ve evde kullandığınız diğer kimyasal maddeleri orijinal kaplarında saklayınız. Süt veya meyve şişelerini bu amaçla kullanmayın. 

Evinizde zehirli bitki bulundurmayın. 

Çocuğunuzun zehirlendiği düşünüyorsanız İlaç ve Zehir Bilgi Merkezini arayınız. Özel olarak belirtilmediği sürece kusturmaya çalışmayın. 

Yanık ve yangınlara karşı alınabilecek önlemler:
Küçük çocukların cildi erişkinlere göre daha duyarlı olduğu için yanık daha çabuk gelişebilir. Sıcak musluk suyu ile 3 saniyelik temas üçüncü derece yanıkla sonuçlanabilir. Yangınlar önde gelen yanık nedenlerindendir ve bu tip yaralanmaların %75''i ev yangınlarından kaynaklanır.

Termosifonun termostatını 50 C''den daha düşük ısıya ayarlayın. 

Çocuğunuzun banyosunu yaptırırken ilk önce suyun ısısını kontrol edin. Elinizi bileğinize kadar suya batırarak suyun içinde birkaç saniye gezdirin. 

Yemeklerinizi ocağınızın arka gözlerinde pişirin. Su ısıtıcılarının kulplarını ocağın ön kısmına doğru çevirmeyin 

Kibrit ve çakmakları çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. 

Evinize duman detektörleri yerleştirin ve pillerini her yıl kontrol edin. Duman detektörlerini her 10 yılda bir değiştirin. Duman detektörü yangına bağlı ölüm riskini yarıyarıya azaltabilir.

Boğulmaya karşı alınabilecek önlemler:
Üç yaş altındaki çocukların hava yolları oldukça dardır ve genellikle cisimleri ağızlarına alırlar. Bu iki özellik nedeniyle boğulma riskleri yüksektir

Üzüm, kuruyemişler, mısır ve sosis gibi küçük ve yuvarlak hatlı besinleri küçük çocuklardan uzakta tutun. 

Toplu iğne, mücevher, düğme, tesbih ve küçük cisimleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurun. 

Çocuğunuzun oynadığı oyuncakların yaşına uygun olmasına dikkat edin. 

Kardiyopulmoner resüsitasyonu öğrenin 

Ateşli silah yaralanmaları için alınabilecek önlemler:
Evinde ateşli silah olsun veya olmasın ebeveynler çocuklarına silahtan uzak durmalarını öğretmelidir. 

Evinizde ateşli silah varsa:

Silahı boş saklayın. Silahın emniyetini kapatın. 

Silahları çocukların ulaşamayacağı kilitli bir yerde tutun. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 13:24:19
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Stres ve Biz
Stres ve Biz
Strese karşı ne yapmalı? Tüm ailenizin toplandığı bir tatil akşamı yemeğinin ertesi sabahı zonklayan bir baş ağrısıyla uyanırsınız. Kalabalık bir ev ve hummalı bir günlük program beyninizde dansetmektedir. Baş ağrınızın sebebini o anda keşfedersiniz: stres.  Stres baş ağrısından kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığın oluşumunda bir faktör olarak kabul edilir. Stres,...
»» devamını oku »»
Mikroplara Karşı Sabun ve Su
Mikroplara Karşı Sabun ve Su
Mikroplara karşı sabun ve suyun önemi Mikroplardan çekinen bazı kişiler tuvalet kapılarına, genel telefonlar veya otomatik para çekme makinalarına çıplak elle dokunmayarak çekiştirdikleri gömlek ve kazak kollarının içinden işlerini hallederler. El sıkmaktan çekinirler. Aşırı mikrop korkusu sabunlar, temizlik ürünleri ve hatta oyuncaklarda antibakteriyel özelliklere sahip...
»» devamını oku »»
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk Eller ve Ayaklar
Soğuk eller ve ayakların nedenleri nelerdir? Beden ısısı ayar noktası sorunun merkezi olabilir. Yatağa girdiğinizde eşiniz soğuk ayaklarınız yüzünden sıçrayarak uyanır. Patronunuz,el sıkışırken elinizin soğukluğundan irkilir. Soğuk eller ve ayaklar diğerlerine rahatsız edici gelebilir ama sahibi için daha kötüdür.  Çok nadir ciddi bir sağlık sorununun kan dolaşımı bozukluğu...
»» devamını oku »»
Emeklilik
Emeklilik
Emeklilik nedir ve emeklilikte nelere dikkat etmek gerekir? Emekliliğin bir altın saati ve dilediğiniz gibi harcayacağınız bolca zamanı ifade ettiği günleri hatırlıyor musunuz? Şimdilerde ise daha çok sosyal yardımlaşma kurumlarında yapılan gönüllü işleri, seyahat planları yapmayı ve ev gezmelerinde çocuklarla eğlenmeyi ifade etmektedir.  Aramızda emeklilik yaşı gelmiş veya...
»» devamını oku »»
Tıbbi Yanlış İnanışlar
Tıbbi Yanlış İnanışlar
Tıbbi Yanlış İnanışlar ve Doğruları Her duyduğunuza inanmamalısınız! Bir kase acı biber sosu alın. İçine soğan ve peynir koyun. Aile stresi, geçim darlığı ve yüksek dozda endişeyle karıştırın. İşte ülsere davetiye çıkaran mükemmel bir yemek tarifi. Gerçekten öyle mi acaba?  Hayat tarzı ve hastalık arasındaki bağlantılar genel olarak bilinen, basit yanlış inanışlardır.  İşte...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Deri Kanseri
Çocuklarda Deri Kanseri
Çocuklarda Deri Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Çocuklar, doğal olarak gelecek hakkında fazla düşünmez. Öğrenmeleri için zaman geçmesi gerekir. Güneşten korunmak için şu anda alacağı bazı küçük önlemlerin 50-60 yıl sonra yakalanabileceği melanomdan (en tehlikeli deri kanseri tipi) korunmada büyük önemi olduğunu bir çocuğa anlatmak zordur. Bu nedenle anne babaların...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder