Çocuk ve Okul

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuk ve Okul hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Anne babanın çocuğun okulu ile ne oranda ilgilenmeli?

Her anne baba, çocuğunun yaşamdaki başarısının daha ilk yıllardan itibaren onun okuldaki başarısına ve burada edindiği davranış biçimleri ve alışkanlıklara bağlı olduğunu bilir. Ancak günümüzde anne ve babanın yoğun iş yaşamlarında çocuğun okul yaşantısına her zaman gereken ilgi ve önemi gösteremediği de biliniyor. Anne babalar, okulu sadece karne ve disiplinden ibaret bir kurum olarak görmemeli, çocuğun sorumluluğunu tümüyle öğretmenlere devretmemeleri ve okul dışında çocuklarıyla ilgilenmeliler. Aşağıda çocuğunuzun "öğrencilik" mesleğini kolaylaştırabilecek bazı ipuçları bulabilirsiniz: 

Günlük ritim: Günlük yaşantının düzenli bir ritminin olması, sanıldığından önemli bir konudur. Günlük ritim çocuğa bir disiplin duygusu kazandırmanın yanı sıra, uykuya dalma sorunlarını azaltır. Günlük programı düzenli olan çocuklarda öğrenme güçlükleri daha azdır. 

Okul çantası: Daima bir gece önceden hazırlanmalıdır. Çantada oyuncaklar ve volkmen bulunmamalıdır. Anne baba çocuğun unutma korkusuyla çantasına her şeyi doldurmamasına dikkat etmelidir. Atlas veya sözlük gibi ağır kitaplar okulda kilitli bir çekmecede bırakılabilirse bunların her gün taşınmasına gerek kalmaz. Okul çantasının gereğinden ağır olması, çocuklarda bel kemiğinin aşırı yüklenmesine neden olacaktır. Haftada bir defa çantanın temizlenmesi gerekir. Çanta boş olarak 1.5 kilodan daha ağır olmamalıdır. Sırtta taşına çantaların vücuda bakan tarafı yumuşak ve desteklenmiş olmalıdır. Çantadaki fosforlu yansıtıcılar, puslu havalarda caddede yürüyen çocukların kolayca görülmesini sağlar. 

Beslenme çantası: Her sabah taze ve hazırlanmalıdır. Uzun ders günlerinde iki porsiyonluk hazırlanabilir. Beslenme çantasındaki besinlerin arasında mutlaka salatalık, domates, biber veya marul gibi taze bir sebze bulunmalıdır. Çikolata ve kekler yerine meyveler, içecek olarak kola ve gazoz yerine süt veya meyve suyu tercih edilmelidir. 

Çocuklarda okula gitmeden önce yapılan kahvaltının önemi: Çocuklar sabah erken saatlerde genellikle iştahlı olmayabilir. Kahvaltı için çocuğu fazla zorlamayın ama çocuğun sıvı alması önemli olduğundan bir bardak süt, kakao, çay ya da meyve suyu içmesinde fayda vardır. Çocuğunuzla beraber kahvaltı etmeniz onun isteğini artıracaktır. Kepek ekmeği üzerine sürülmüş peynir veya hafif bir marmelat idealdir. Yoğurtlu veya sütlü tahıl gevreği ile beraber meyve verilebilir. Çocuklar pilav ve makarna gibi karbonhidratlı besinleri etlere tercih edebilir. Kepekli ve yağsız ürünler yemesine ve bol sıvı almasına dikkat edin. İştah açıcı görünüme sahip lezzetli yemekler hazırlayın. Çocuğunuz yemeğini sakin bir şekilde yedikten sonra okul ve başka konuları konuşmaya başlayın. İkindi kahvaltısı olarak az yağlı turtalar ve kekleri tercih edebilirsiniz Akşam yemeğinde geç saatlere kalmayın hafif ve soğuk yemekleri seçin. Televizyon seyrederken atıştırmaya izin vermeyin. Çocuğun az yediği öğünleri olabildiğince taze sebze, meyve, tahıl ürünleri ve süt ile tamamlamaya çalışın. Şekerleme ve fastfood gibi besinleri tümüyle yasaklamak yerine bunların az ve ölçülü yenmesini sağlayın. Günde üç büyük öğün yerin beş küçük öğün daha yararlı olacaktır. 

Çocuğun okula giderken giyeceği kıyafet nasıl olmalı?
Aşırı süslü ve abartılı giysilerden kaçınmalıdır. Bu durum sınıf arkadaşları arasında alay konusu olabilir. Temiz ve basit giysiler seçilmelidir. Giysiler rahat ve makinada yıkanabilir olmalıdır. Sentetik kumaşlar terleme ve alerji gibi sorunlara neden olabilir. Erkek çocuklarda dar blucinler ileride kısırlığa neden olabilir. Kız giysilerinde belin çok sıkı olması derin solunumu engelleyebilir. Giysi alışverişi sırasında çocuğun fikri alınmalı ve onun istekleri tolere edilmelidir. Kız veya erkek çocuk "in" giysilerle çevresinden kabul görmek ister. Yağmur beklenen havalarda çocuğun yanına ince bir yağmurluk verilmelidir. Ayakkabı boyunlu olmalı, ayağı desteklemeli ama sıkmamalıdır. Kış aylarında soğuktan ve sudan koruyucu botlar giyilebilir. Sentetik malzemeden olmayan, yumuşak derinden yapılmış, ortopedik tabanlı ve ayağın hava almasını sağlayan tipte ayakkabılar seçilmelidir. 

Çocuk ile okulundan gelince konuşmak önemli mi?
Çocuk okuldan eve gelince onunla konuşmak için zaman ayırmak, beslenme kadar önemli bir konudur. Onu dinleyin, çocuğun okulda olan bitenleri anlatmasına izin verin. Böylece çocuğunuzla ilgili birçok şeyi doğrudan öğrenmiş olacaksınız. Her gün çocuğunuzla yapacağınız sohbet, onun sorunları konusunda bilgi sahibi olmanızı ve gereken önlemleri almanızı sağlayacaktır. Bütün gün okulda olan büyük çocuklar ile konuşmak için akşam saatlerini seçebilirsiniz. 

Spor ve evin dışındaki aktiviteler: Çocuğunuzu spora teşvik edin. Hafta sonları beraberce spor yapın, yürüyüş ve yüzme günleri düzenleyin. Bunlar aileyi bir arada ve sağlıklı tutacaktır. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla baş başa zaman geçirebileceği ve sosyalleşebileceği ortamlar bulun. Böylece çocuk tek başına kalmayı ve kendine güvenmeyi öğrenecektir. Çocuğunuzu tehlikelerden ancak eğitim ve iyi bilgilendirme ile koruyabilirsiniz. 

Çalışma mekanı: Çocuğunuzun okuldaki başarısını etkileyen faktörlerden biri, onun evde düzenli bir çalışma mekanına sahip olmasıdır. Çocuğun ev ödevlerini yaptığı ve ders çalıştığı mekan cam kenarına yakın olmalı, sol yandan ışık almalı (sağ elle yazanlar için) iyi aydınlatılmalı, çocuk burayı kendisi temizlemelidir. Çalışma masasının yüzeyi 16 derece eğimli ve yüzey alanı en az 150 x 80 cm olmalıdır. Yüksekliği ayarlanabilen modeller, çocuğun uzayan boyuna uyum sağlayabilir. Çalışma koltuğu da çocuğun kalçasını ve belkemiğini desteklemeli, oturma yüzeyi 4 derece arkaya doğru eğimli olmalı ve bacağın üst bölümüne baskı yapmamalıdır. Çalışma koltuğunun yüksekliği de çalışma masası gibi çocuğun boyuna göre ayarlanabilmelidir. 

Okul çağındaki çocuklarda uyku: İlkokula gidenler 10-11 saat ve ortaokul öğrencileri (14-18 yaş) 8 saatten az uyumamalıdır. Yetersiz uyku, öğrenme performansını azaltır. 

Okul yolu: Eğer okula kendisi gidiyorsa çocuğunuzun vaktinde evden çıkmasına ve derse geç kalma paniği yaşamamasına dikkat edin. Sisli ve karanlık havalarda çocuğunuzun giysilerinde ve çantasında uzaktan görülmeyi sağlayan fosforlu çizgiler bulunsun. 


Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
5.12.2014 12:43:36
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çocuğunuzun Beslenmesi
Çocuğunuzun Beslenmesi
Çocuğunuzun Beslenmesi Anne sütü, çocuğun vücut ve ruh sağlığı için en uygun besindir.  Annenin çocuğunu kendisinin emzirmesi, ana-çocuk ilişkileri yönünden önemlidir.  Fizyolojik olarak, hemen her annenin çocuğunu emzirme olanağı vardır.  Emzirme doğumdan sonraki ilk saatlerde başlamalıdır .  İlk günlerde verilecek anne sütü dışındaki besiler anne sütünün artmasını...
»» devamını oku »»
Hamilelikte Bulantı, Baş Dönmesi ve Yorgunluk
Hamilelikte Bulantı, Baş Dönmesi ve Yorgunluk
Gebelikte yorgunluk, baş dönmeleri ve bulantı Geleceğin anneleri yorgunluk, ateş, baş dönmeleri, mide bulantıları ve kabızlık gibi rahatsızlıklardan şikayetçidirler. Hamilelikte baş dönmeleri ve yorgunluğun kaynağı aynıdır. Gebelik hormonu genişlemeye, damarların işlevi değişmeye başlar ve kan basıncında bir azalma görülür. Kan dolaşımının normal olmaması özellikle...
»» devamını oku »»
Grip (İnfluenza) ve Soğuk Algınlığı
Grip (İnfluenza) ve Soğuk Algınlığı
Grip (İnfluenza) ve Soğuk Algınlığını birbirinden ayırmak gerekiyor Soğuk algınlığı (gribal enfeksiyon) ile influenzaya (grip) ilişkin semptomlar karşılaştırıldığında her ikisinin de farklı bir tablo oluşturduğu belirgin bir biçimde göze çarpmaktadır.  Grip nedir? Gribi tanımlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Bunun nedeni grip etkeni Influenza virüslerinin birbirinden...
»» devamını oku »»
Uçak Yolculuğu ve Soğuk Algınlığı
Uçak Yolculuğu ve Soğuk Algınlığı
Uçak yolculuğunda soğuk algınlığı nedenleri ve belirtileri Soğuk algınlığı olanlar uçak yolculuğu yapabilirler ama iniş yaparken şiddetli kulak ağrısı duyabilirler. Burada sorun hava basıncıdır. Yükseklerde hava basıncı düşüktür ama uçak inişe geçtikçe hava basıncı artmaya başlar.  Eğer soğuk algınlığınız varsa boğazınız ile orta kulağı bağlayan tüp şeklindeki kanal (Östaki...
»» devamını oku »»
Erkekte Kısırlık
Erkekte Kısırlık
Erkekte kısırlık ve tedavi yöntemleri Çocuk sahibi olamayan tüm çiftlerin yaklaşık üçte birinde erkek kısırdır. Erkekteki kısırlığın pek çok sebebi olduğu gibi pek çok da tedavi yolu vardır. Bir sıralar, çiftlerde gebe kalamama gibi bir sorun olduğunda sadece kadının kısır olduğu sanılırdı. Bu düşünce, her ne kadar halk arasında geçerliliğini bugün de korusa da son yıllarda...
»» devamını oku »»
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda Cilt Sorunları
Yaşlılarda cilt sorunları ve tedavisi Yaşlanan cilt incelir, kırışır ve esnekliğini yitirir. Bunun nedeni, cildi yumuşak ve esnek tutan lifli ve elastik elemanlardaki değişimlerdir. Bu ve diğer fiziksel değişimler geri dönüşsüz olduğundan yaşlanmayla birlikte cilt bazı hastalıklara karşı yatkınlık kazanır. Sigara cilt kırışıklığını arttıran en önemli etkendir . Ayrıca yaşla...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder