Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Menenjit Çeşitleri ve Tedavi Yöntemleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir?
Beyni kaplayan membranların ya da zarın ve omuriliğin iltihaplanmasına menenjit denir. Yetişkinler içinde olmak üzere tüm yaş grupları, özellikle de beş yaş altı çocuklar çok zarar görebilir.

Viral ya da bakreriyel enfeksiyonların neden olduğu menenjitin değişik çeşitleri vardır. En çok görülen tipi viral menenjittir ve seyrek olarak ciddi ya da öldürücüdür. Oysa bakteriyel menenjit potansiyel olarak öldürücü olsa bile erken tanı ve tedavi ile çocuklar tümüyle iyileşir.

Her iki tipinin de başlangıçtaki belirtileri benzerdir ama tipini ayın etmek doğru tedaviye başlamak için önemlidir. Bakteriyel menenjitin kuluçka dönemi 2-10 gün arasında, viral olanınki ise üç haftadır.

Viral menenjit
Bu tür menenjit kış aylarında daha çok yaygındır, ve kızamık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci ya da soğukalgınlığı virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondan sonra görülebilir. Bazı hafif vakalar farkedilmeden geçirilebilir.

Bakteriyel menenjit
Seyrek görülmesine karşın öldürücü olabilmektedir. Herbiri değişik organizmaya bağlı olarak üç farklı türü vardır: Haemophilus influenzae - b tipi (Hib), pnömokok ve meningokok. Üç tipe de 5 yaş altı çocuklarda rastlanabilir. Hib aşısı yapıldığından beri Hib menenjiti seyrek görülmektedir. Yine de, Hib öteki bakteriyel menejit türlerine ya da viral menenjite karşı bağışıklık sağlamaz.

Streptococcus pneumoniae menenjiti sıklıkta ikinci sırayı alan bakteriyel menenjittir. Kan yoluyla solunum bölgesinden taşınabilir ya da kafatası çatlamasının ya da ortakulak iltihabının sonucu olabilir.

Meningokok menenjiti en yaygın bakteriyel menenjit formudur. Her on kişiden biri hiçbir hastalık etkisi olmaksızın boğazının gerisinde bu bakteriyi taşır. Çok ender olarak hastalığa neden olurlar. Meningokoklar üç gruba ayrılırlar: A, B ve C. İngiltere'de hastalığa en çok neden olan gruplar B ve C gruplarıdır. B grubu İki yaşın altındaki çocuklarda daha yaygın olarak görülürken, 14-18 yaş arasındakiler daha çok C grubuna yakalanır. Ana-babanın sigara içmesi çocuğun meningokok menenjitine yakalanmasında bir risk faktörüdür.

Meningokok hastalığı meningokok menenjiti ve septisemi (kan zehirlenmesi)'nin tıbbi adıdır. Bu iki hastalık içinde septisemi daha ciddi bir hastalıktır ve kış aylarında daha sık rastlanır.

Benzer Makale
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.11.2015 11:58:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Alkolizm
Alkolizm
Alkolizmin nedir? Alkollü içecekler, az miktarda alındığında kişiyi rahatlatıcı hatta vücut sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan maddelerdir. Ancak, yüksek miktarlarda alındığında vücut üzerinde zehirleyici etkileri vardır. Pek çok sosyal ve ailesel sorunların kökeninde de alkolizm yatmaktadır. Alkolizm; "kişinin; ruh ve beden sağlığını, ailevi ve sosyal durumunu, mesleki...
»» devamını oku »»
Aft
Aft
Aft nedir? Ağız içinde yanakların iç yanında, dudaklarda, diş etlerinin tabanında veya dilde, mercimek büyüklüğünde veya daha küçük boyda, sarımtırak kenarlı, etrafı kızarık ve çoğunlukla ağrılı yüzeysel ülserlerdir. Genellikle aftlar çıkmadan 6-24 saat önce ağız içinde yanma veya batma hissi duyulur. Aftın bulaşıcı olmadığı düşünülmektedir.  Aft neden olur? - Bağışıklık...
»» devamını oku »»
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi
Ailevi Akdeniz Ateşi ( Periyodik Hastalık FMF)   nedir? Periyodik ateş, karın ve göğüs ağrısı nöbetleri ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastaların %70'inde eklem ağrısı veya eklem iltihabı vardır. Genellikle 1-15 yaşları arasında başlar. Üzüntü, yorgunluk, alkol alımı ve travma, nöbetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.  Ailevi Akdeniz Ateşinin belirtileri nelerdir? -...
»» devamını oku »»
Astım
Astım
Astım nedir? Bazı faktörlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle bronşların ani kasılması sonucunda solunum güçlüğü ile kendini belli eden kronik solunum yolları hastalığıdır. Bronşit ve amfizemde olduğu gibi göğüste sıkışmaya ve nefes darlığına sebep olur. Ancak bu hastalıklardan farklı olarak astımda, şikayetler sürekli olarak mevcut değildir. Şikayetler, nöbetler halinde...
»» devamını oku »»
Behçet Hastalığı
Behçet Hastalığı
Behçet hastalığı nedir? Göz, ağız mukozası ve genital bölgeyi tutan kronik bir hastalıktır.  Behçet hastalığının belirtileri ve bulguları  - Daha çok erkeklerde görülür.  - Ağızda aft, genital bölgede ülserasyon ve gözde tek veya çift taraflı iritis gelişir.  - Deride; merkez sinir sisteminde; damar sisteminde görülür.  - Ağız, göz deri ve genital belirtiler ile...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Çocuklarda Sarılık Belirtileri ve Tedavisi (Hepatit)
Sarılık (Hepatit) Hepatitin sözcük anlamı "karaciğer iltihaplanmasıdır". Genellikle üç tür virüs (hepatit A, B, ve C) bu hastalığa neden olur. Hastalığın şiddeti ve uzun süreli etkileri virüsün türüne bağlıdır. Viral sarılık bulaşıcı bir hastalıktır, ama virüsler farklı biçimlerde yayılırlar. Batı Avrupa nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı A türü sarılığa yakalanmıştır. Çok...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder