Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kabakulak ve Başlıca Belirtileri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Kabakulak ve dikkat edilmesi gerekenler
Viral bir enfeksiyon olan kabakulak daha çok iki yaşın üstündeki çocukları etkiler. Bazı vakalarda belirtiler fark edilmeyecek denli hafiftir, ama enfeksiyon komplikasyonlara neden olabilir. Kabakulak tükürükle ya da havada bulunan mikroplu taneciklerle direkt temas ile bulaşır. Kuluçka dönemi, bulaştıktan belirtiler ortaya çıkana dek geçen süre 15 ile 24 gündür. En çok tanınan belirtisi tükürük bezlerinin çene kemiği boyunca şişmesidir. Önce tek taraflı şişebilir, bir iki gün sonra diğer taraf da şişer çiğnerken ya da yutarken çocuğun canı acır, baş ağrısı ve ateş yapabilir. Tükürük bezi şişmesinin altı gün öncesinden dört gün sonrasına dek enfektedir.
Eğer yutmak acı veriyorsa bol sıvı ve yumuşak yiyecekler verin. Meyve suyu tükürüğü arttıracağından daha da acı verebilir. Aspirin dışında bir ağrı kesici vererek ateşini düşürebilir, ağrısını azaltabilirsiniz. Boyun sertleşmesi ile birlikte başağrısı varsa, sürekli kulak ağrısı varsa, yumurtalıkları iltihaplanmışsa (ooforit) ya da karın ağrısı varsa hekime danışın.
Kabakulak 12-15 aylık arası birinci, okula başladığında ikinci doz MMR aşısı yapılarak önlenebilir.
Kabakulak Komplikasyonlar
Kabakulak ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar, viral menenjit, ansefalit, sağırlık (düzelmeyebilir), pankreas iltihabı (pakreatit), kızlarda yumurtalık iltihabı, ve erkeklerde testis iltihabıdır (orşit). Testis iltihabının kısırlığa neden olduğuna ilişkin kanıt yoktur.