Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Doğru Çocuk Ayakkabısı Seçimi ve Bilinmesi Gerekenler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuklarda ayaklar ve ayak bakımı
Bebeklerin çoğu normal ayaklarla doğar ama daha sonra yetişkinler gibi bazı ayak sorunları oluşur. Yine de, doğru bakım ve dikkatle yetişkinlik dönemine kusursuz ayaklarla girmemeleri için bir neden yoktur.

Ayakta bağ, tendon ve kaslarla bir arada bulunan 26 tane küçük  kemik vardır. Bunların hepsi doğumdan sonra vardır, ancak yumuşak doku ve kıkırdak halindedir. Ayak büyüdükçe kıkırdaklar sertleşerek kemik haline gelir, ama gelişimini tamamlaması 18-19 yaşına dek sürer.

- Bu nedenle, çocuğun ayakları yumuşak ve esnektir, ve parmakları ayağına uymayan ayakkabı ve çorap giymek gibi yanlış biçimlendirilir ya da bükülürse deforme olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe tulumların ayak bölümlerinin ayaklarını sıkmamasına dikkat etmelisiniz.

- Gerekiyorsa, tulumların ayaklarını keserek bebeğin ayaklarının daha özgür hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğin battaniyesini yatağın kenarlarına çok sıkıştırmayın, uyurken ayaklarını kıvırıp hareket ettirebilsin.

- Bebeğin ayakkabıya gereksinimi yoktur. Aslında, ev dışında yürüyebilecek duruma gelmeden ayakkabı giymesi gerekmez, hatta o zaman bile eğer güvenli olduğunu düşünüyorsanız, örneğin, yerde cam parçası ya da kedi-köpek dışkısı yoksa bırakın bahçenizde çıplak ayakla dolaşsın.

Çocuklara ve yeni yürüyen bebeklere ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli 
Ayakkabıların tam uyması elbette ki çok önemlidir. Sandalet gibi yazlık açık ayakkabı alırken bile çocuğunuzun ayağını ölçmelisiniz. Ayakkabı alırken uçlarından biraz büyüme payı bırakın ama bu yarım numara gibi bir pay olmamalıdır. Ayakkabıyı çocuğunuz ayaktayken kontrol edin daha sonra rahat yürüyüp yürümediğine bakın. Sonra parmak ucunda durmasını sağlayın; eğer topuğu dışarıya kayıyorsa bir küçük numara almanız gerekir.

Çocukların ayakları, özellikle iki ve üç yaşlarında çok çabuk büyür, ancak ayaklarında çok az sayıda kemik oluştuğundan ayakkabı küçük geldiğinde yakınmaz.

Ayakkabı aldıktan sekiz hafta sonra kontrol edin. Eğer yeni ayakkabılara gereksinimi varsa yeniden ayaklarını ölçtürün. Çocuklar hiçbir zaman kullanılmış ayakkabı giymemelidir. Özel günlerde giymesi için pahalı ayakkabı almanıza gerek yoktur çünkü onları giyme fırsatı bile olmadan ayakları büyümüş olabilir.

Çocuğunuz modayı izleyecek denli büyüyünce son moda ayakkabı almanızı isteyebilir. Doğal malzemelerle yapıldığı ve ayağına uyduğu sürece spor ayakkabılar ve botlar alabilirsiniz, ama tüm gün boyunca gevsek, rahat ayakkabı giymesine izin vermeyin. Eğer çocuğunuz modaya göre yüksek topuklu ya da parmaklara doğru daralan ayakkabı giymek isterse. Özel durumlar için bir çift saklanabilir ama her güne izin verilmez.

Bebeklerde ve çocuklarda ayak bakımı
Çocuğunuz yürümeye başlar başlamaz ayaklarını daha sık yıkamanız gerekir. Bunun için tüm gereken ılık sabunlu sudur, ama yıkadıktan sonra özellikle parmak aralarında mantar oluşmaması için çok iyi kurulamanız şarttır. Çocuğunuz büyüyüp kendi kendine yıkanmaya başladığında, ayaklarını çok iyi kurulamasını ona anımsatın. Ayaklarını yıkarken siğil, su toplaması ya da kızarıklık, renk değişikliği ya da kesik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuzun her gün temiz çorap giymesinde ısrar edin, ve pamuklu ya da yünlü gibi doğal iplikten yapılmış çorapları tercih edin. Elbette çorapların da uygun büyüklükte olması gerekir. Büyük çoraplar altta toplanarak ayağı rahatsız eder. Gerektiğinden küçük olursa parmakların kıvrılmasına neden olur.

Çocuklarda ayak büyüme hızı ve ölçüsü
- Bir ve dört yaş arasında çocuğun ayakları ortalama olarak yılda iki numara büyür.
- 5 ile 10 yaş arasıyla ortalama büyüme hızı yılda bir numaradır.
- Kız çocuklarının ayaklarının büyümesi 10 ile 14 yaşlar arasında, erkeklerin ise 14-18 arasında durur.
- Genel kural olarak dört yaşına dek çocukların ayakları 6-8 haftalık aralarla ve daha büyük çocuklarda 10-12 haftalık aralarla ölçülür.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
30.09.2015 16:51:44
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Üreme ile Cinsel Duygular Arasındaki Farkın Çocuğa Anlatılması
Üreme ile Cinsel Duygular Arasındaki Farkın Çocuğa Anlatılması
Üremeye ilişkin gerçeklerle cinsel duyguları tanımlamak arasında fark var mıdır? Evet. Ve aradaki ayırımı gözetmek son derecede önemlidir. Küçük çocukların cinsiyet konusundaki ilk sorulan, cinsel duygular değil, üreme konusundadır. Çoğu  zaman çocuğun bütün bilmek istediği üremeyle ilgiliyken, ana babalar cinsel duygulara ilişkin konuların anlatımına girişirler. Kendini...
»» devamını oku »»
Yeni Doğan Bebeklerin İlk Dışkıları ve İdrar Çıkışı
Yeni Doğan Bebeklerin İlk Dışkıları ve İdrar Çıkışı
Yeni doğan bebeklerde ilk dışkılar Bebek doğduğunda ilk dışkıları , mekonyum adı verilen yapışkan, yeşilimsi siyah bir madde biçiminde görülecektir. Bu durum ilk 48 saatten sonra da devam ederse sindirim sisteminde bir sorun olduğu düşünülebilir, ve hekim tarafından araştırılmalıdır. Birkaç gün içinde bebeğin dışkısı yeşilimsi siyahtan yeşilimsi kahverengiye, sonra da sarı...
»» devamını oku »»
Yeterince Bilgili Olmayan Bir Uzmanın Ne Gibi Zararları Dokunabilir?
Yeterince Bilgili Olmayan Bir Uzmanın Ne Gibi Zararları Dokunabilir?
Yeterince bilgili olmayan bir uzmanın ne gibi zararları dokunabilir? Bazen yeterince bilgili olmayan bir uzman, var olmayan sorunları tedaviye kalkışabilir. Bundan daha kötüsü ancak, hasta olan birini bilerek tedavi etmemektir. Gerçekte olmayan bir sorunu tedavi eden uzmanın yeni bir sorun yaratması doğaldır. Çoğu kez, «Biraz tedavi hiç tedavi görmemekten iyidir» dendiğini...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kültürel Farklılıkların Etkisi
Çocuklarda Kültürel Farklılıkların Etkisi
Çocuklarda normal sorunlar Çocuğunuz geliştikçe davranışlarının nasıl değişeceği hakkında bir fikriniz olması, size neyin normal olduğunu ve ne zaman endişelenmeniz gerektiğini anlamanızda yardımcı olacaktır. Birçok normal davranış sorun yaratabilir ve bu sorunlara olan toleransınız davranışın kendisinden çok sizin ruh halinize göre değişkenlik gösterebilir. Normal sorunlu...
»» devamını oku »»
Bebeğiniz ile Yatak Paylaşımı ve Bebeğinizin Güvenliği
Bebeğiniz ile Yatak Paylaşımı ve Bebeğinizin Güvenliği
Bebeğiniz ile Yatak Paylaşımı Ebeveynlerin bebeklerini yataklarına götürüp götürmemeleri konusunda hala büyük bir tartışma vardır. Bunu yapan ebeveynler bunun özellikle meme emen bebekler için daha iyi bir düzen sağladığını söylüyorlar. Birçok uzman bebeği ile yatağını paylaşan ebeveynlerin bebekleri ile daha sıkı bağlar geliştirdiklerini söylüyorlar. Bazı araştırmalar ise...
»» devamını oku »»
Bebeğinizin Yatacağı Yer ve Oda Sıcaklığı
Bebeğinizin Yatacağı Yer ve Oda Sıcaklığı
Yeni doğan bebeğiniz nerede uyumalı? İlk günlerden itibaren bebeğin uyku zamanları için kendine ait bir yeri olması son derece önemlidir. İster ayrı bir oda olsun isterse sizin odanızın bir köşesi olsun ona ait bir yer olması önemli, özellikle ilk günlerde günlük hayat etkinliklerinden uzakta kalması iyidir. Bebeğinizin rahat olması iyi uyku alışkanlıkları geliştirmesini...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder