İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda İki, Üç Yaş Arası Çocukların Yapabilecekleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Bebeklerin adım adım gelişim aşamaları 
2-6 yaş arası çocuklar neler yapabilir
Bu dönemde çocuğunuzun fiziksel gelişimi yavaşlar ancak sürekli büyüme devam etmektedir. Aynı zamanda eşgüdümsel, zihinsel, duygusal ve toplumsal becerileri büyük bir hızla gelişmeye başlar.

İki yaşında çocuğunuzun bıngıldakları (kafasındaki yumuşak noktalar) kapanmış olur. Bir ve iki yaşında 2-3 kilo alabilir ve boyu yetişkin boyunun yarısı kadar olur. Her yıl ortalama olarak 2 kilo alır ve yılda en az 6 cm uzar. Eğer çocuğunuz 2-5 yaş arasında yılda 5 cm'den daha az uzamışsa bir hekime danışılması yararlı olur. Ancak hatırlanmalıdır ki, erkeklerin boy ve ağırlıkları kızlarınkinden fazladır.

Çocuğunuzun zihinsel, toplumsal ve duygusal gelişimi de bu dönemde oluşur. Altı yaşına gelince, iki yaşındaki bir çocuğun yapamayacağı biçimde mantık yürütür.

Başlangıçta, çocuğunuz yürümeye ve konuşmaya başladığında, sakar hareketleri olur ya da aile dışından bir kimse onun söylediklerini anlayamaz bu olağan bir durumdur. Bununla birlikte, çocuğunuzun bazen hekime gösterilmesi gerekebilir.

2-3 yaş arası çocuğunuzun yapabilecekleri
- 2 yaş çocuğu ben-merkezcidir; yani, kendi dünyasının merkezidir. Paylaşma kavramını anlayamaz. Oyuncaklarını başka bir çocuğa vermez, iki yaş çocuğu başka çocukları oyun oynarken izler ve onların yanında oynar ama onlarla birlikte oynamaz. Üç yaşına geldiğinde diğerleriyle oynar ve paylaşmayı anlar.

- İki yaşından itibaren tuvalet gereksinimini söylemeye başlar ve üç yaşına dek genellikle gün içinde tuvalet gereksinimini söyler. Erkekler iki yaşında tuvalet eğitimine hazırdırlar, kızlar ise buna daha erken başlayabilirler.

- İki yaş çocuğu merdivenleri çıkıp inebilir. Beş tane vücut organını sayabilir, 50 civarında sözcük kullanabilir ve 2-3 sözcüklü cümle kurabilir. Bardağı masaya koy, gibi uzun emir cümlelerini anlayabilir, yeme içme isteğini söyleyebilir. Basit bulmaca oyunları yapabilir, bir resmin içindeki nesneleri işaret edebilir, kapı tokmağını çevirebilir, bir kutunun kapağını açabilir ve 5 tuğlalı kule yapabilir.

- iki buçuk yaşında iki ayağıyla sıçrayabilir, yardımsız olarak merdivenleri çıkıp inebilir, ve düşmeden topa ayağıyla vurabilir. Kısa cümlelerle konuşur ve bir tek rengi bilir. Ben, sen gibi sözcükten kullanır ve soru sorabilir, kısa öykü ve konuşmaları anlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
20.08.2015 09:47:50
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
Neden Bazı Çocuklar Okula Gitmek İstemezler
O zaman neden bazı çocuklar okula gitmeye karşı olumsuz davranır? Tecrübelerim okula gitmek istemeyen çocukların , çoğu zaman annelerinden uzakta kalmaktan korktuğunu göstermiştir. Eğer çocuk, okula gitmeyi, "evden atılma" olarak görüyorsa, bu endişesi yersiz değildir. Evde küçük kardeşleri olan bir çocuk, özellikle bu kardeşlere annesi çok daha büyük bir şefkat...
»» devamını oku »»
Evde ve Mutfakta Çocuk Kazaları
Evde ve Mutfakta Çocuk Kazaları
Evde çocuk güvenliği Küçük çocukların başına gelen kazaların çoğu evde meydana gelir. Evde çocuklarda en çok rastlanan kazalar düşme, kesik ve yaralanmadır. Çocuğunuz olduktan sonra eviniz ve evde nasıl davranacağınız konusunda önceden tedbir almanız gerekmektedir. Kişilik olarak tedbirli olan ana-babaların bile evlerini küçük bir çocuk için güvenli duruma getirmek amacıyla...
»» devamını oku »»
Çocuk Bakım Evleri (Kreş)
Çocuk Bakım Evleri (Kreş)
Gündüz bakım evleri (Kreşler) konusunda ne düşünüyorsunuz? Gündüz bakım evleri ya da kreşlerin oldukça iyi yönleri olduğu gibi, kötü yönleri de vardır. Annelerinin herhangi bir nedenle uzakta olması gereken süreler için  çocukların bakımını üzerine alan bu merkezler, sosyal ilişki, grup halinde oynama ve basit öğrenme faaliyetlerine olanak sağlamaktadır. Pek çok durumda bir...
»» devamını oku »»
Kavga Biçimindeki Bir Tartışmanın Etkisi Zararlı Olabilir mi?
Kavga Biçimindeki Bir Tartışmanın Etkisi Zararlı Olabilir mi?
Çocuğun yanında kavga etmek nasıl etkiler yaratır? Muhakkak. Hele tartışma küfür, eşya kırma ve dövüşme haline dönüşürse, çocuğunuzun dengesini zedeleyebilir. Böyle bir durumda, siz bile kendi kontrolünüzü kaybettiğinize göre, bu tür bir olayın çocuğunuza pek yararı olmaz; ayrıca kızgınlık duygularını bastırması gerekli olacak zamanlar için de kötü bir örnek olur. Üstelik,...
»» devamını oku »»
Babasız Büyüyen Çocukta Nasıl Sıkıntılar Olur
Babasız Büyüyen Çocukta Nasıl Sıkıntılar Olur
Çocuğun babasız büyümesinin ne gibi etkileri olabilir? Baba yokluğunu konu alan bilimsel araştırmalar bu soruyu yanıtlamayı kolaylaştırmaktadır. Bu araştırmaların sonuçları, bir babanın disiplin uygulayıcısı olarak otoritesini ortaya koymasının ve yalnızca güçlü olmakla kalmayıp, aynı zamanda da müşfik oluşunun çocuğun gelişmekte olan kişiliği üzerinde büyük etkide...
»» devamını oku »»
Çocuğum Ne Zaman Okula Gitmeye Hazırdır?
Çocuğum Ne Zaman Okula Gitmeye Hazırdır?
Çocuğumu ne zaman okula göndermeliyim? Üç yaş dolaylarındaki çocukların çoğu, ana okuluna gidebilecek durumdadır. Üç yaşındaki çocuk, genellikle biberondan ve sütten kesilmiş, tuvalet terbiyesi edinmiş ve uzun zaman boyunca annesinden uzakta kalabilecek kadar bağımsızlık sahibi olmuştur. Çocuğu daha küçük yaşta okula göndermek yerinde değildir; çünkü öbür çocuklarla birlikte...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder