Aşılar

Kadınlar için HASTALIKLAR bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Aşılar hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz HASTALIKLAR kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Aşı nedir ve ne için yapılır?
Aşılamanın amacı, enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudu korumak için bağışıklık sistemine yardımcı olmaktır. Sonuçta vücut, söz konusu enfeksiyona karşı bağışıklık kazanır. Aktif bağışıklık sağlamak için kişiye, enfeksiyon etkeninin antijeni verilir ve vücutta antikor yapımı uyarılır. Pasif bağışıklık sağlamak için ise; kişiye, doğrudan antikor verilir. 

Aktif bağışıklık sağlamak amacıyla hazırlanan aşılarda; gücü azaltılmış canlı organizmalar, ölü veya etkisiz hale getirilmiş organizmalar veya arıtılmış bakteri ürünleri kullanılır. 

DİFTERİ-BOĞMACA-TETANOZ AŞISI (DPT)
- En az 1 aylık aralarla yapılır. 

- Eğer çocukta enfeksiyon ve yüksek ateş varsa, aşı ertelenir. 

- Eğer çocukta nöbet geçirme, şiddetli kas kasılmaları hikayesi varsa; aşılama gününde, ateş düşürücü ve kas kasılmalarını engelleyici ilaçlar verilmelidir. 

- Saralı çocuklara, yakın akrabalarında sara hastalığı olanlara ve aşının yüksek ateşe neden olduğu çocuklara, boğmaca aşısı yapılmaz. 

- 6 yaşından büyük çocuklara boğmaca aşısı yapmaya gerek yoktur. 

ÇOCUK FELCİ (POLYOMİYELİT) AŞISI (TOPV)
- Ağızdan alınan canlı aşı, bir kesme şeker üzerinde üç doz halinde uygulanır. 

- İshal ve ateş varlığında aşı ertelenir. 

- Bağışıklık sistemi yetmezliği olanlarda, bağışıklığı baskılayıcı tedavi görenlerde ve gebelerde canlı aşı kullanılmamalıdır. Bu durumlarda, kas içine uygulanan Salk aşısı (İPV) kullanılır. 

KIZAMIK AŞISI
- Rutin olarak 15 aylık çocuklarda, salgın varlığında veya tehlikesinde ise 6-12 aylık çocuklarda deri altına uygulanır. 

- Hayat boyu bağışıklık sağlar. 

- Sara hastalığı ve şiddetli kas kasılmaları hikayesi olan çocuklarda, bu aşı 2-3 yaşına kadar ertelenmelidir. 

- Ateş, gebelik, bağışıklık yetmezliği veya aktif tüberküloz (verem) gibi durumlarda aşı uygulanmaz. 

KIZAMIKÇIK AŞISI
- Aşılanmamış veya kızamıkçık geçirmemiş bütün kız çocuklarında ergenlikten önce mutlaka yapılmalıdır. Deri altına uygulanır. 

- En az 10 yıl bağışıklık sağlar. 

TÜBERKÜLOZ (VEREM) AŞISI (BCG)
- Bebek doğduğunda, sol omuz kası içine yapılır. 

- 3 ay sonra ve her 5 yılda bir PPD testi ile bağışıklık kontrol edilir. PPD testi negatif olanlarda BCG aşısı tekrarlanır. 

GRİP AŞISI
Rutin olarak uygulanmaz. Kronik akciğer hastalığı, kalp veya böbrek hastalığı veya şeker hastalığı gibi metabolizma hastalıkları olanlara, yaşlılara ve sağlık personeline uygulanması yararlı olabilir. 

HEPATİT B (SARILIK) AŞISI 
- Bir ay arayla iki kez uygulanır ve 6. ayda tekrarlanır. Veya; birer ay arayla 3 aşılama yapılır. Son aşıdan 2 ay sonra kanda HBsAb kontrolü yapılmalıdır. 

- 1-5 yıl süreyle bağışıklık sağlar. Her 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. 

- Rutin aşılama programına alınması gereken kişiler: 

- HBsAg-pozitif (özellikle e-antijeni pozitif) annelerin yeni doğan bebekleri 

- HBsAg taşıyıcısı olan kişilerin eşleri 

- Ailesinde HBsAg taşıyıcısı olan çocuklar 

- Hekim, hasta bakıcı, hemşire gibi sağlık personeli: Özellikle böbrek diyaliz ünitelerinde ve ameliyathanelerde çalışanlar. 

- Hastalığın sık görüldüğü bölgelere yolculuk yapan veya akut hepatitli hastalarla temas eden kişiler 

- Bağışıklık yetmezliği olan kişilerde antikor gelişimi geç veya yetersiz olabilir. 

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
4.12.2014 10:03:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı
Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nedir? Ayağın nemli ve sıcak ortamında, deri ve tırnaklarda bulunan keratin adlı proteinle beslenerek çoğalan dermatofit türü mantarların neden olduğu kaşıntılı bir rahatsızlıktır.  Atlet Ayağı ( Ayak Mantarı) nın belirtileri nelerdir? - Genelikle başparmak arasında başlayan kaşıntı, kızarıklık. soyulma  - Ayak tabanında derini kuruması ve...
»» devamını oku »»
Yüksek Kolestrol
Yüksek Kolestrol
Kolesterol yüksekliği nedir? Kolesterol, vücutta yeni hücrelerin yapımında, sinir hücrelerinin onarılmasında ve hormon üretiminde kullanılır. Kolesterol bütün hayvansal gıdalarda mevcut olduğundan et veya etli gıdalar yendiğinde doğal olarak kolesterol alınmış olur. Ayrıca vücutta da kolesterol üretilir.  Kolesterol, kan dolaşımında protein moleküllerine bağlanarak...
»» devamını oku »»
Mesane Kanseri
Mesane Kanseri
Mesane kanseri nedir? Mesanenin en iç tabakasından çıkan tümörler olup, tümü habis kabul edilir. Selim mesane tümörü yoktur. Mesane kanseri çoğunlukla yakın organlara yayılır. Mesaneyi tümüyle kaplayabilir, alt karın duvarına yayılabilir. Çoğunluğu yaşlı olan hastalarda hızlı seyreder ve nükseder. Görülme sıklığı erkekte 100 binde 25, kadında 100 binde 8 kadardır.  Mesane...
»» devamını oku »»
Uykusuzluk
Uykusuzluk
Uykusuzluk ( İnsomni) nedir?  Uykusuzluk, "uykunun kalite ve süre bakımından yeterli olmaması" şeklinde tanımlanabilir. Uykuya dalmada, uykuyu sürdürmede güçlük ya da uyuduğu halde uykusunu alamamış, dinlenmemiş hissetme gibi şikayetlerle kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Bu durumun en az bir ay boyunca sürmesi ve haftada en az üç kez tekrar etmesi gerekir....
»» devamını oku »»
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda Bademcik İltihabı ve Faranjit
Çocuklarda bademcik iltihabı ve faranjit "Bademcik iltihabı ve farenjit" boğazı etkileyen iki hastalıktır. İkisini birbirinden ayırt etmek oldukça zordur, çünkü bademciklerin iltihabı genellikle farenksin gırtlağın iltihaplanmasına yol açmaktadır. "Bademcikler" boğazın her iki yanında bulunan badem biçiminde lenf dokularıdır. "Üst solunum yolları enfeksiyonları", özellikle...
»» devamını oku »»
Frengi
Frengi
Frengi ( Sifiliz) nedir? Sifiliz cinsel temas ile geçen, birbirinden farklı deri belirtileri olan, çeşitli organları tutabilen kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık etkeni Treponema pallidum adlı bakteridir. Aynı zamanda anneden bebeğe doğum öncesi veya doğum sırasında geçiş de mümkündür.  Frenginin belirtileri nelerdir? 1.evre frengi: Vücuda bakteri girişini takip...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder