Adaçayı

Kadınlar için BİTKİLER ve FAYDALARI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Adaçayı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz BİTKİLER ve FAYDALARI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
ADAÇAYI
Salvia officinalis L. (Labiatae)

Ballıbabagiller ailesinden olan adaçayının taze veya kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Bu bitki 1 metreye kadar boylanabilen, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. Gövdesi dört köşeli, açık yeşil-boz renklidir. Adaçayının yaprakları basit olup açık renklidir. Üzeri tüylerle kaplı ollan yaprakların üst ve alt yüzeyi pürüzlü bir yapıdadır. Kenarları genellikle tam olan yaprakların şekli genellikle uzun bir ovaldir. Adaçayının çiçekleri diğer ballıbabagiller üyelerinin çiçeklerine göre daha büyük ve gösterişlidir. Beyaz, pembemsi-mavimsi ya da morumsu olan çiçekler iki dudaklıdır.

Adaçayı faranjit ve diş ağrısına iyi gelir
Anavatanı Akdeniz ve Küçük Asya olan bu bitki, günümüzde ılıman kuşakta rahatlıkla yetişebilmektedir. Özellikle merkezi Avrupa'da süs bitkisi olarak yetiştirilen adaçayı kuvvetli bir kokuya sahiptir. İçinde tanen, acı maddeler ve uçucu yağ bulunur. Tıbbi olarak adaçayının kurutulmuş yaprakları ve su buharı distilasyonu sonucu elde edilen yağı kullanılır. Adaçayından elde edilen yağa "elma yağı" adı verilir. Adaçayı, genellikle infüzyon şeklinde, ağız yaraları, boğaz iltihapları, faranjit, diş ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Elma yağı ise haricen soğuk algınlığı, karın ağrısı, romatizma ağrılarında kullanılır. Elma yağı çok kuvvetli bir yağdır. Tek başına kullanıldığında ciltte yanmalara ve tahrişlere neden olabilir. Bu nedenle susam yağı gibi taşıyıcı yağlar ile birlikte kullanılmalıdır. Bu bitkinin hamilelik döneminde kullanılması sakıncalıdır.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
2.10.2014 10:44:35
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Hodan, Sığır Dili
Hodan, Sığır Dili
Hodan, sığır dili nedir? Borrego Officinalis Hodangiller familyasından, mavi beyaz çiçekli bir bitkidir. Hekimlikte çiçekleri ve kökleri kullanılır. Terkibinde, müsilaj, reçine ve madeni tuzlar vardır.  Hodan, sığır dili otunun faydası: Öksürüğü keser, çarpıntı, romatizma ve böbrek iltihaplarında çayi içilir.
»» devamını oku »»
Öküz Gözü
Öküz Gözü
Öküz gözü nedir?  Aynül bakar , Dağ kestanesi , Arnica , Arnique . Bileşikgiller familyasındandır. Çayır ve ormanlarda yetişen, papatyayı çok andıran bir bitkidir. Çiçekleri kullanılır. Öküz gözü otunun faydası: Sinir sistemini çok şiddetli uyarır, Haricen kullanılırsa romatizmaya iyi gelir. Yaraları iyileştirir. Kan dolaşımını harekete geçirir.
»» devamını oku »»
Hercai Menekşesi
Hercai Menekşesi
Hercai menekşesi nedir? Vioia tricolar Sarı, mavi, mor çiçekleri olan bir çeşit menekşedir. Hercai menekşesinin faydası: İdrar söktürür, İdrar yollarındaki iltihapları giderir. Cilt hastalıkları ve bilhassa egzamada faydalıdır. Öksürüğü keser. Damar sertliği ve sarılıkta kullanılır.
»» devamını oku »»
Evde Bitkileri Nasıl Kurutabilirsiniz
Evde Bitkileri Nasıl Kurutabilirsiniz
Kendi bitkinizi nasıl kurutabilirsiniz? Bahçenizdeki bitkilerin pek çoğunu kurutmanın ne kadar kolay olduğunu öğrenmek sizin için çok şaşırtıcı olacaktır. Hangi tekniği seçerseniz seçin, bitkileri toplandıktan sonra hemen kurutmak en iyisidir, böylece onların yararlı özellikleri kaybedilmemiş olur. Bitkilerinizi Kurutmanın Püf Noktaları Nelerdir? - Bitkilerinizi çiçek açar...
»» devamını oku »»
Centiyane
Centiyane
Centiyane nedir?  Yılan otu , Gentiane lutea , Gentiane radix. Doğu Karadeniz bölgesi ve Uludağ'da yetişen bir metre yükseklikte, geniş yapraklı, kalın köklü bir bitkidir. Kökü acıdır. İçi sarı dışı esmerdir. Hekimlikte kökü kullanılır. Sarı ve mavi türü vardır. Centiyane ( yılan otu ) otunun faydası:  Çayı iştahsızlık ve mide sıvısının yetersiz salgılandığı hallerde çok...
»» devamını oku »»
Okaliptüs
Okaliptüs
OKALİPTÜS Eucalyptus globulus Labill. (Myrtaceae) Mersingiller ailesinden olan okaliptüsün ülkemizde Eucalyptus Camaludensis türü yetiştirilmektedir. Bu tür E. globulus yerine kullanılabilir. Okaliptüs ağacı 30 m'ye kadar boylanabilen büyük bir ağaçtır. Topraktan aşırı miktarda su çektiği için günümüzde dikilmesi yasaklanmıştır. Ülkemize bataklıkları kurutmak amacıyla...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder