Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler

Kadınlar için SANAL KLİNİK bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Göz Kazaları ve Alacağınız Önlemler hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SANAL KLİNİK kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Gözlerimizi Kazalardan Korumanın Yolları

Evinizde sıkça kullandığınız bazı araçlar gözleriniz için ciddi birer tehdit oluştururlar. Göz kazaları sıktır ve bazıları ciddidir. Ancak, basit önlemlerle çoğu önlenebilir. 

Göz Kazaları nasıl gerçekleşir?
En sık karşılaşılan göz kazaları kornea (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) ile ilgilidir. Kornea toz, kir, kum, kıymık, metal parçaları ve hatta kağıdın kenarı ile çizilebilir veya kesilebilir. Genellikle bu çizikler yüzeyseldir ve kornea abrazyonu olarak adlandırılır. Bazı kornea çiziklerinin mikrop kapması ciddi bir durum olan kornea ülserine neden olabilir. 

Günlük etkinlikler kornea abrazyonlarına neden olabilir. Oyun oynarken, evde onarım yaparken veya çocuklarla oynarken tırnaklarıyla aniden korneanızın çizilmesi gibi. Diğer sık karşılaşılan kornea kazalarının nedenleri göze sıçrayan kimyasal maddelerdir. Bunların antifrizden temizlik maddelerine kadar uzanan geniş bir listesi vardır. 

Kornea çok duyarlı olduğundan kornea çizikleri ağrılı olabilir. Kornea çizilince gözünüzde toz varmış gibi hissedebilirsiniz. Göz yaşı, bulanık görme veya göz kızarıklığı kornea abrazyonunu düşündürür. 

Kornea hasarında hemen doktora başvurulmalıdır. Bu sırada diğer önlemler şunlardır:

Musluk suyunu gözünüzün üzerinden akıtın veya temiz suyu yüzünüze çarparak yıkayın. Bazı iş yerlerinde bu amaçla yapılan göz yıkama bölümleri vardır. Gözün yıkanmasıyla yabancı cisim uzaklaştırılabilir veya göze bulaşan madde seyreltilebilir. Bu, özellikle amonyak içeren temizlik maddeleri için geçerlidir. 

Göz kapağınızı birkaç kez açıp tekrar yumun. Bu şekilde bazen küçük toz veya kum parçaları uzaklaştırılabilir. 

Üst göz kapağınızı alt göz kapağınızın üzerine doğru çekin. Alt göz kapağının kirpikleri üst göz kapağının iç kısmındaki yabancı cisimleri süpürerek uzaklaştırabilir.

Göz kazalarında yapılmaması gerekenler de unutulmamalıdır. Yukarıda belirtilenler dışında gözünüzdeki yabancı cismi çıkarmak için girişimde bulunmayın. 

Korneadaki hasar büyüyebilir veya durum daha ciddileşebilir. 

Gözünüze buz veya gazlı bez ile müdahale etmeyin. Gözünüze örneğin çivi çakarken olabileceği gibi bir kıymık kaçarsa gözün üzerine bastırmak kesinlikle hatalı bir davranıştır. Aynı nedenle gözünüzü ovuşturmayın çünkü kornea abrazyonu genişleyebilir. 

Göz Kazalarında alacağınız bazı önlemler görmenizi kurtarabilir:

Endüstriyel kimyasallar, elektrikli aletler veya diğer el aletleriyle uğraşırken gözlük takmalısınız. Baret giymeyi de unutmayın. 

Basketbol, skuaş veya tenis oynarken güvenlik gözlüklerini takın.

Deterjan, amonyak ve temizlik sıvılarıyla uğraşırken kullanım önerilerini izleyin. Sprey ve hortum uçlarını gözlerinizden uzak tutun. Evde kullandığınız kimyasalları çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. 

Oyun oynarken çocuklara nezaret edin ve gözlerine zarar verebilecek oyuncakları örneğin plastik kılıçlar, bazı dartlar gibi yaylı oyuncaklar ve tabancalara izin vermeyin.

Çocukların havai fişek, maytap veya benzeri parlayıcı maddelerle oynamasına izin vermeyin. 

Akünün ara kablolarını bağlarken arabanızın üzerine eğilmeyin. 

Bahçenizde çim biçmeden önce taş ve ağaç dallarını toplayın. Ağaçların göz seviyesine sarkan dallarına dikkat edin. 

Kontakt lenslerinizi çıkartıp takarken doktorunuzun önerilerini uygulayın. Gözünüzde lens varken gelişen ağrı ve kızarıklıkların nedenini soruşturun.

Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
9.12.2014 07:40:37
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavi edilir mi? Evet. Ancak tedavi iltihabın ne derece ilerlediğine bağlıdır. Sadece 'gingivitis' safhasında yapılan tedavi yüksek başarı sağlar. Tedavi süresince, diş hekiminiz dişlerinizi diş taşından arındırıp diş fırçalama tekniğinizi en iyi hale getirecektir. Bundan sonraki sorumluluk size düşmektedir. Usulüne uygun yaptığınız temizlik, diş etlerini,...
»» devamını oku »»
HIV Enfeksiyonu Hangi Yollarla Bulaşır
HIV Enfeksiyonu Hangi Yollarla Bulaşır
HIV Enfeksiyonunun Bulaşması HIV'in bulaşması için enfekte hücre ya da virüs parçacığı içeren bir vücut sıvısıyla temas gereklidir; bu sıvılardan bazıları kan, meni, vajina salgıları, beyin omurilik sıvısı ve anne sütüdür. HIV ayrıca, çok daha düşük konsantrasyonlarda olmak üzere gözyaşı, idrar ve tükürükte de bulunur.  HIV aşağıdaki yollarla bulaşır: Enfekte kişiyle cinsel...
»» devamını oku »»
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek Tansiyon Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler
Yüksek tansiyon kalp hastalığının habercisi Uzmanlar yüksek tansiyon ile kalp hastalığı arasındaki ilişkinin önemini vurguluyor ve yüksek tansiyon hastalarının etkin bir şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Yüksek tansiyon kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı gibi komplikasyonlara yol açması nedeniyle çağımızın "sessiz katili" olarak adlandırılıyor.  Bugün...
»» devamını oku »»
El Yıkamak ve Çocuk Bakımı
El Yıkamak ve Çocuk Bakımı
El yıkamak ve çocuk bakımı nasıl olmalı Çocuklarınızla beraber 15 saniyede gerçekleştirebileceğiniz, özel donanım ve eğitim gerektirmeyen tıbbi bir girişim olduğunu biliyor muydunuz?  El yıkamaktan bahsediyoruz. Sadece sabun, su ve biraz da sabır, yeterli. El yıkamanın önemini gösteren verilere rağmen uygulamanın çok farklı olduğu görülmektedir. Bunu rastgele yapacağınız bir...
»» devamını oku »»
Yaşlanma ve Yaşlılığın Getirdikleri
Yaşlanma ve Yaşlılığın Getirdikleri
Yaşlanma ve Etkileri Günümüzde ortalama yaşam beklentisi umulmadık bir hızla artmıştır. 1900'lerde doğan bir erkek çocuğun 46 yaşına kadar yaşaması beklenirken, bugün doğan çocuğun 72 yaşından uzun yaşaması beklenmektedir. 1900'lerde doğan bir kız çocuğun 48 yaşına kadar yaşaması beklenirken, bugün doğan kız çocuğunun 79 yaşına kadar yaşaması beklenmektedir.  Kayıtlara...
»» devamını oku »»
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme
Başarılı Emzirme Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar.Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar.  Gebelik sırasında memede ne gibi değişikşikler olur? Gebelik dönemi boyunca annenin memeleri, doğacak bebek için dünyadaki en uygun sütü üretecek ve kullanmaya hazırlayacak bir fabrika haline gelir. Meme...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder