Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Masada Bardak Düzeni ve Kullanımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Masada bardaklar nasıl konulur ve hangi bardak ne için kullanılır
Bardak takımlarının model ve modaları aşağı yukarı her yıl değişmektedir. Fakat kristalden yapılmış güzel bir takımın model ve modası her ne kadar değişirse değişsin, yine sofranın görkemli birer süsü olduğunu unutmamak gerekir. Ancak, model ve forması her ne olursa olsun kristalden başka alınacak bardak takımlarının, imkan oranında ince olmalarına önemle dikkat etmek gerekir.

Şunu da unutmamalıdır ki herhangi bir ince bardak ile içilen su, bira ve şaraptan duyulan dudak, damak zevk ve lezzetini, hiçbir kalın bardakta bulmak olanağı yoktur.

Yine bu cümleden olarak, sofralarda, belli belirsiz renklerde boyanmış Meksika, İspanya, Venedik sırçalarından yapılmış takımları da, diğer tabak servislerine ters düşmek koşuluyla yetkinlikle kullanılabilir. Yalnız sofrada kullanılacak, su ve şarap kadehlerinin aynı formda ve cinsten olması bir koşuldur. Bilinir ki, sofraya her vakit su bardağı ile ne kadar cins şarap içilecek ise o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Yine bilindiği gibi iki, ya da üç çeşit şarabın aynı bardak içinde birbirleri arkasına servis edilmesi sofra görgüsünde kabul edilemez. Sofrada şampanya içilecek ise; şampanya kadehini de, diğer bardakların yanlarına koymakta hiç bir sakınca yoktur.

Aperatif almaya yarayan rakı, likör ve benzeri gibi küçük kadehleri sofraya koymak çok doğaldır ki, gereksizdir. Sofra görgüsünce, her ne kadar çeşitli cins şarapları aynı kadehten içmenin yakışık almadığı işaret ediliyorsa da, bizde şarap tiryakisi veya meraklıları pek az, hatta mevcut olmadıklarından, sofralarımızda genellikle tek tip içilmesi adet olmuştur. Fakat resmi ve protokol sofralarında, et, av eti, balık ve meyve ile başka tip cins şarapların kullanılması gerektiğinden, kullanılacak şarap cinsi miktarınca sofraya bardak sıralamayı unutmamalıdır.

Bardak takımı kullanılması yenidir. Eskiden içmek isteyen her şahsa, içkiyi her içişinde yeni bir bardakla sunarlardı. XV. Lui zamanında, kadehler masaya kondu, hizmetkarların masa başında bulunarak samimiyeti bozmaları önlenmiş oldu. XIX. yüzyılda içilen içkiyle ilgili, bütün bardaklar masaya konmaya başlandı. Bizim görüşümüze göre şimdiki masalarda bir beyaz şarap kadehi, bu kadehle aynı zamanda beyaz ve roze şaraplar da içilebilir, bir kırmızı şarap kadehi, bir de su kadehi bulunur. Şarap eğer önemli bir marka taşımıyorsa sürahiden servis edilir. Kaliteli şaraplar kendi orijinal şişelerinden servis edilir. Şarap şişeleri masanın üzerine bırakılmamalıdır.

Şampanya bardağı ziyafetin başından başlayarak, masanın üzerine konulabilir. Fakat diğer bardaklardan biraz geriye konulmalıdır. Geçen yüzyılın bir modasına göre şampanya kadehlerini bir tepsiye koyup ev sahibine getirmek ve servis zevkini ona bırakmak usuldendir.

Bardaklar, kristal, yarım kristal ya da cam olabilir. Bu bir bütçe sorunudur. Renkli kadeh de kullanılabilir, fakat şarabın rengini ancak berrak bir kadehten görebiliriz.

Not: Sofraya su bardağı ile birlikte ne kadar cins içki içilecekse o kadar da bardağın bulundurulması gerekir. Resimdeki bardakları şöylece kullanabiliriz: 1) Beyaz ve Roze şaraplar, 2) Bira, 3) Rakı, 4) Şampanya, 5) Sek şaraplar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 12:47:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Davetlerde Peynir Nasıl Yenmeli
Davetlerde Peynir Nasıl Yenmeli
Davet sofralarında peynir ve zeytin nasıl yenmeli ve ne zaman servis edilmeli? Peynir alaturka sofralarda meze olarak yemekten önce, alafranga sofralarda ise sindirici olarak yemeğin sonunda olmak üzere iki şekilde servis edilmektedir. Gerek meze olarak, gerekse yemek sonu, sindirim için alınmış peyniri, tabağımızda bıçakla kesmemiz ve kestikten sonra da peyniri sol...
»» devamını oku »»
Sofrada Yemek Seçmek
Sofrada Yemek Seçmek
Yemek ikram edilince seçmek doğru mudur? Bazı kimseler, sofrada tabaklarına almaları için önlerine getirilen yemekleri, adeta tavuk gibi eşelercesine karıştırarak istedikleri dolgun ve büyük parçaları seçmeye yeltenirler. Fransızların da paçavracı dedikleri bu gibi halleri, insanı gülünç bir duruma sokacağını göz önünde tutarak, bu gibi davranışlardan çekinmemiz gerekir. Bir...
»» devamını oku »»
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra düzeni ve görgüsü hakkında bilgiler Sofra düzenlenmesi bir sanattır. Bu düzenleme her topluma ve çağa göre az ya da çok değişiklikler gösterir. İnsan denen varlığın doğuşundan ölümüne kadar hayat nasibi olarak aradığı şey nasıl varlığını devamına ve yayılmasına hizmet eden besin ilkesi ise, insan topluluğuna özel güzellikleri sağlayan, yardımcı araçların en önemlisi de...
»» devamını oku »»
Sofra Takımları ve Masadaki Yerleri
Sofra Takımları ve Masadaki Yerleri
Sofrada kullanılacak takımlar nasıl yerleştirilmeli Tabaklar masada nasıl konulmalı:  Masanın kenar hizasında servis başına 2 adet üst üste, alta düz, çorba içilecekse, üste çukur; meze yenecekse üste küçük ordövr, ne çorba ne de meze alınmadan sadece yemek yenecekse, üst üste iki düz tabak koymalıdır. Yemek çatalı masada nereye konmalı:  Tabağın sol yanı başına, Yemek...
»» devamını oku »»
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak Seçimi ve Kullanımı
Tabak çeşitleri ve kullanım şekilleri Tabaklar, gerek renkleri ve gerekse cinsleri bakımlarından ev sahiplerinin özel zevklerine bağlıdır. Aynı desenden yapılmış tabak takımları şimdiye dek, büyük rağbette olmakla beraber, yemek, pasta ve meyve tabaklarının çeşitli modellerden oluşumu da zevksizlik sayılır. Yalnız kullanılacak başka başka modellerdeki tabakların aynı boyda...
»» devamını oku »»
Mutfakta Yabancı Terimler Sözlüğü
Mutfakta Yabancı Terimler Sözlüğü
Mutfakta kullanılan bazı yabancı terimler ve anlamları Bağlamak nedir : Salçayı koyulaştırmak için yumurta, un ve benzeri gibi şeyler ilavesiyle karıştıra karıştıra birbirleriye uygunlaştırmak, gereğince kıvama getirmek. Salçayı yumurta ile bağlamak nedir : Salçayı iki dakika ateşten çekip karıştırarak ılıklaştırıp diğer tarafta bir kap içinde yumurtayı tahta kaşıkla yahut...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder