Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri

Kadınlar için SOFRA DÜZENİ ve ADABI bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Masa Örtüsü Çeşitleri ve Ölçüleri hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz SOFRA DÜZENİ ve ADABI kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Masa örtüleri kaç çeşittir

Örtülerde çay ve yemek örtüsü olmak üzere iki çeşittir.

Çay örtüleri : Boy ve en olarak yemek örtülerinden daha küçük ve desenli olmaktadır. Genellikle de çok desenli olanları pek beğenilmektedir. "Çay örtülerini", aynı zamanda, düz keten üzerine etrafı işlenmiş olağanüstü zarif olanları da vardır.

Yemek örtüleri : Bu örtülerin de, dantel, keten, ham bez ve daha buna benzer birçok kalite ve renklerde olanlarından başka damalı, çeşitli motifli ve etekleri işleme ve ajurlu olan olağanüstü zarif ve kıymetli olanları da vardır.

Büyük ziyafetlerde en çok bunların dantel veya üstü motifli, etrafı işleme ya da dantelli olanları kullanılmaktadır. Bununla beraber bu örtülerden dantelin krem, ketenin de beyaz olması daha uygundur. Yine masanın ortasına, bir baştan diğer başına kadar yayılan yarım örtü ve her tabağın altına konulmakta olan dört eşit köşeli veya dikdörtgen peçeteye benzer küçük yuvarlak örtüler ya da masanın her iki yanma uzunluğuna doğru konulan iki uzun yarım örtüler de zariflik ve sofraları süslemeleri bakımlarından öğütlenir. Ancak bunların yayıldıkları masaların tahtalarının cilalanmış çok parlak veya mat, temiz, düzgün ya da masaların üst kısımlarının somaki mermerden yapılmış olmaları gerekir.

Her servise ayrı örtü kullanıldığında; sofraya konulacak yağ tabağı, sürahi, şarap veya rakı şişelerinin altlarına da birer küçük örtü koymak zorunluluğu vardır. Ancak bu örtü ve peçetelerin, sofra takımlarının aynı olmaları bir koşuldur.

Yine bu dizgeden olarak resmi sofralarda olmamak koşuluyla tümü renkli veya kenarları renkli damalı örtülerde zariflik bakımından diğerlerinden hiç de aşağı olmadıklarını söylemek isterim. Özellikle renkliler kir kaldırmaları, dolayısıyla de kullanışlı ve pratiktirler.

Çuvalımsı şekilde işlenmiş bir tür bezlerden yapılmış çeşitli renklerdeki örtüler ise, yazlık ve teklifsiz misafirlere kullanılabilir. Şunu da kaydedelim ki, bu tür bezlerden yapılmış; peçetemsi küçük "dikdörtgen örtüler", özellikle yazlıklardaki rüstik tarzda döşenmiş bir yemek odasının masalarında olağanüstü zarif bir manzara sunmaktadır. Ancak bu örtülerden tek parça yani bütün olarak kullanıldıklarında bunların altlarına, yani masa ile örtü arasına, amyanttan tek parça altlıklar konması, gerek masaların cilaları, gerekse sıcak tabak koymaktan ötürü kabarıklar oluşmaması bakımlarından öğütlemeye değer. Yine bu tek parça örtülerden herhangi biri olursa olsun, bunların masa kenarlarından ancak 12, en çok 15 santimden daha çok sarkmaması gerekir. Daha fazla sarktıklarında göze hoş görünmeyecekleri gibi aynı zamanda da üstlerine sürülmesi dolayısı ile oturanların rahatsız olmalarına yol açmış olur.

Ev sahibesinin kolaylığı için, örtü, aile yemeklerinde yavaş yavaş kalkmışsa da ziyafetlerde zorunludur. Örtünün altına yumuşak bir plastik tabaka veya kauçuklu bir örtü koymak servis gürültülerini azaltır. Tergal örtüler öğütlenir. Ekose ve kareli örtüler her güne saklayınız.

Örtüleriniz için beyaz veya düz bir rengi seçiniz. Çiçekli ve bol motifli örtüler ve servisler makbul değildir. Çok resmi ziyafetler için dantel örtüler seçiniz. Bunun altına renkli bir örtü serebilirsiniz. Eğer renk için kararsızsanız, düz beyazı seçin. Masa örtüsü her taraftan üç cm. dökülse yeterlidir. Küçük masalarda yerden 30 cm. ye kadar dökülebilir. Dikkat edilecek nokta, yuvarlak bir masaya kare örtü sermemektir.

Masa örtüsü ölçüleri :
"6-8-12 kişilik masa örtüsü" ve peçetelerini bulmak kolaydır.

"6 kişilik masa örtüsü ölçüleri" En= 1.60 m. - 1.80 m. Boy = 1.60 m.- 2 m.

"8 kişilik masa örtüsü ölçüleri" En= 2 m. - 2.25 m. Boy = 2.40 m. - 3 m.

Oval masalar daha kolay düzeltilir. 1.60 - 1.80 metre en, 2,30 - 3 metre boy. Bazı mağazalar sipariş üstüne masa örtüleri yaparlar.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
22.12.2014 10:53:33
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Sofradan Kalktıktan Sonra Nasıl Hareket Edilmeli
Sofradan Kalktıktan Sonra Nasıl Hareket Edilmeli
Yemekten sonra yapılması gerekenler Eskiden, sofradan kalktıktan sonra , erkekler doğru, fümuar denilen sigara odasına, kadınlar da salona geçerek, kadın erkek birbirlerinden bir süre için ayrılmaları bir adet halinde idi. Bugün için bu adetler pek geçerli değilse de, şimdi de büyük salonlarda yine kadın ve erkekler birbirlerinden ayrılarak birer köşeye çekilerek aralarında...
»» devamını oku »»
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada İkram ve Methetme
Sofrada methedici ifadeler kullanmak  Yemek anında, gelen yemeklerin içinde hoşumuza gitmeyen bir yemek dahi olsa, bunun hoşumuza gitmediğini söylemek, hatta sezdirmek kesinlikle doğru bir davranış değildir. Bu sevmediğimiz yemekten, ancak sağlığımıza dokunduğunu bahane ederek tabağımıza çok az almakla yetinmemiz gerekir. Ve yine yemekte olduğumuz herhangi bir yemeği, başka...
»» devamını oku »»
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada Kurdan Kullanımı
Sofrada kurdan kullanmak doğru mu? Her ne şekilde olursa olsun, sofra başında gerek parmaklarımız, gerekse kürdan kullanarak diş karıştırmamız doğru değildir. Bazı kimseler bir ellerini ağızlarına siper ederek, diğer elleriyle dişlerini karıştırmakla, terbiyelice davranış yaptıkları kanısına kapılırlarsa da, bu da sofra görgüsüne uygun bir durum değildir, hatta çirkindir de....
»» devamını oku »»
Masada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Masada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
Masada nasıl davranmalıyız Sofrada otururken, iki tarafa yalpa yapmak, sallanmak, başı arkaya doğru atmak kesinlikle doğru bir davranış değildir. Sofrada ancak doğal bir halde oturmak gerekir. Sofra, sofradaki tabakların çevresindeki takımlar birer oyuncak olmadıkları için, vakit geçirmek amacıyla veya dalarak, çatal, bıçak, kaşık, bardak, ve benzerleri ile oynamak nazik...
»» devamını oku »»
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra Düzeni ve Sofra Görgüsü
Sofra düzeni ve görgüsü hakkında bilgiler Sofra düzenlenmesi bir sanattır. Bu düzenleme her topluma ve çağa göre az ya da çok değişiklikler gösterir. İnsan denen varlığın doğuşundan ölümüne kadar hayat nasibi olarak aradığı şey nasıl varlığını devamına ve yayılmasına hizmet eden besin ilkesi ise, insan topluluğuna özel güzellikleri sağlayan, yardımcı araçların en önemlisi de...
»» devamını oku »»
Sofranın Işıklandırılması ve Sofra Düzeni
Sofranın Işıklandırılması ve Sofra Düzeni
Yemek sofraları nasıl ışıklandırılmalı Geç vakitlerde verilecek çay ve özellikle aksam yemeklerinde, masayı abajursuz, çeşitli şekillerdeki şamdanlara oturtulmuş, çeşitli renklerdeki ince ve yüksek mumlarla ışıklandırmak, sofraya hoş bir görünüm verdikten başka, tatlı bir ahenk yaratmış olur. Bu mumların üstlerine küçük bir ampul oturtulabilir. Yalnız bu mumların içinde...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder