Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları

Kadınlar için Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çocuklara Tokat Atmanın Neden ve Sonuçları hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Bebeklikten-Yetişkinliğe Çocuk kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Çocuğu cezalandırma ile ilgili soru ve cevaplar

Çocuğa atılan tokadın neden ve sonuçları

-Kızım banyo saatlerinde çok huysuzlanıyor. Kendimi tutamıyor, poposuna birkaç tane çırpıştırıyorum. Lütfen yardım edin! 

Neden huysuzluk ettiğini anlamaya çalışın. Acaba banyo saati babasının eve döndüğü zamana ya da televizyonda çok sevdiği bir çocuk programına mı rastlıyor? Onunla uzun uzun konuşun ve uygun banyo saatini birlikte kararlaştırın. 

-Çocuğuma her tokat atıştan sonra kendimi çok kötü hissediyorum, hemen kucağıma alarak, sevip okşuyorum. Annemse bunun yanlış olduğunu söylüyor. Neden yanlış? 

Çünkü çocuğunuz, gösterdiğiniz bu ek şefkat ile cezayı (tokadı) birbirine bağlamayı öğrenecek ve sonunda tokadı bir ceza olarak hissetmeyecektir. 

Neden ve sonuç
Ara sıra bir tokadın yararlı olduğunu savunan anne-babalar ve uzmanlar, küçük çocuğun neden cezalandırılmış olduğunu o anda anlamasını sağladığını ileri sürerler. Kendisine yapmaması söylenen bir şeyi yapar, söz gelimi oyuncağını tuvaletin içine atar ve siz de hemen bir tokat atarsanız, "neden ve sonuç" ilişkisini öğreneceğini söylerler.

Tokada karşı olanlarsa, çocuklara iyi davranmayı öğretecek daha iyi yollar bulunduğunu savunurlar. Çocuğunuzla konuşarak ona neyin doğru, neyin yanlış olduğunu niçin kızdığınızı ya da niçin üzüldüğünüzü anlatmanız gerektiğini öne sürerler. Çocuğunuza, onun huysuzluk etmek istemediğini bildiğinizi ya da kötü bir şey yaptığının farkında olmadığını anladığınızı söylemeniz, tokattan daha iyidir. Ona güven verin: Bir daha yapmayacağından emin olduğunuzu söyleyin.

Çocukların sevilmek, bebeğinizi kazanmak istedikleri için "iyi" davranmaya çalıştıkları yolunda da bir görüş vardır. buna göre, yaptığını beğenmediğinizi göstermeniz, onun davranışını değiştirmenin, tokatlamaktan daha iyi bir yolu olabilir. Ama bu kuşkusuz, üç yaşın altındaki çocukların çoğunda olduğu gibi, yargılayış biçiminizi kavramayacak kadar küçük olan çocuklar için geçerli değildir.

Çocuğunuz televizyonun düğmesini durmadan açıp kapatıyorsa ya da sehpanın üstündeki kristal tablayı durmadan eline almaya kalkışıyorsa, onu oradan kaldırıp başka bir odaya götürmeniz ve bunu denemeye kalkmanın bir yararı olmayacağını, çünkü her seferinde engelleyeceğinizi sonunda anlamasına kadar her seferinde bunu tekrarlamanız, genellikle bu davranışından vazgeçmesi için yeterlidir. Küçük çocuğunuz bir oyun arkadaşına, oyuncak çekiciyle ya da oyuncak küreğiyle vurursa, onun, çekicin, küreğin ne olduğunu ya da acıtacağını bilmediğini unutmamanız gerekir. Hemen tokadı yapıştırmak yerine, yumuşak bir hareketle çekici, küreği elinden çekip alın ve neden bunu bir daha yapmaması gerektiğini anlatın. Bir masalla ya da başka bir oyuncakla, dikkatini başka bir yere çekin. 
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.12.2014 14:35:30
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Doktorlar, Hastalıklar ve Çocuklar
Doktorlar, Hastalıklar ve Çocuklar
Çocuklar neden doktordan korkar? Bunu zamanla öğrenirler. Başlangıçta çocuk, doktordan hiç korkmaz, hatta doktora hayranlık duyar. Doktor hiç başkalarında görmediği şeyler yapar, başka hiç kimsede olmayan aletleri vardır. Çocukta korku duygusu , doktor hoşa gitmeyen şeyler yapmaya başlayınca baş gösterir. Kulaklarına, burnuna, ağzına birtakım araçların sokulması, iğne...
»» devamını oku »»
Çocukların Davranışlarında Büyüklerin Etkisi
Çocukların Davranışlarında Büyüklerin Etkisi
Çocuklarda tipik davranış kalıpları ve sorunları Bebeklerde ilk yıl Başlangıçta bebekler tümüyle size bağımlıdırlar ve her türlü gereksinimlerini karşılamak için size güvenirler. Duyarlı davranmanız ve üzgün olduğunda onu yatıştırabilmeniz bebeğinizi en memnun edecek davranıştır. Bu, onun sadece fiziksel rahatlığını değil sıcak, temiz ve tok olması, gazı bulunmaması,...
»» devamını oku »»
Hastanede Yatacağı Çocuğa Nasıl Söylenmeli
Hastanede Yatacağı Çocuğa Nasıl Söylenmeli
Hastanede çocuk bakımı Bazen bir çocuk için hastalık, ameliyat ya da bir kaza nedeniyle hastanede tedavi kaçınılmaz olur. Bu deneyimin daha sorunsuz biçimde yaşanmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzu hastanede yatmaya ruhsal yönden hazırlamak ve olabildiğince baskı duygusu olmadan orada kalabilmesini sağlamak için yapabileceğiniz çok şey  vardır. Çocuğunuzun hastanede...
»» devamını oku »»
Çocuk İlacını İçmek İstemezse
Çocuk İlacını İçmek İstemezse
Büyük çocuğum ilaç almamak için direndiğinde ne yapmalıyım? Onu ikna etmeye çalışın; bu arada tadı güzel olmadığı için ilaçtan hoşlanmadığını anladığınızı, bunun için de ilacı yutmasını kolaylaştırmak için elinizden geleni yaptığınızı belirtin. İlacın tadını değiştirebilecek şurup, şeker gibi maddeleri kullanmaktan çekinmeyin. Sonunda çocuğa ilacı içmesinin gerektiğini,...
»» devamını oku »»
Ameliyata Çocuk Nasıl Hazırlanmalı
Ameliyata Çocuk Nasıl Hazırlanmalı
Ameliyat olacak çocuğumu nasıl hazırlamam gerekir? Günümüzde A.B.D deki hastanelerin pek çoğunda anestezi gerektirecek bir ameliyata çocuğu önceden hazırlamak için özel programlar uygulanmaktadır. Özel bir eğitim isteyen ve genel olarak hemşireler tarafından yürütülen bu ön hazırlığın amacı, çocuğu karşılaşacağı olaya alıştırmak ve bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi...
»» devamını oku »»
Çocuklarda Kültürel Farklılıkların Etkisi
Çocuklarda Kültürel Farklılıkların Etkisi
Çocuklarda normal sorunlar Çocuğunuz geliştikçe davranışlarının nasıl değişeceği hakkında bir fikriniz olması, size neyin normal olduğunu ve ne zaman endişelenmeniz gerektiğini anlamanızda yardımcı olacaktır. Birçok normal davranış sorun yaratabilir ve bu sorunlara olan toleransınız davranışın kendisinden çok sizin ruh halinize göre değişkenlik gösterebilir. Normal sorunlu...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder