Uyuşturucu Madde Bağımlılığı

Kadınlar için İLK YARDIM bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Uyuşturucu Madde Bağımlılığı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz İLK YARDIM kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Uyuşturucu Madde Bağımlılığı

Uyuşturucu madde bağımlılarında ilk yardım sadece var olan akut zehirlenme tablosunu gidermeyi amaçlar. Bu kişilerde acil yardım gerektiren durumlar aşırı dozda uyuşturucu alımı ve uyuşturucu bulamamaya bağlı akut yoksunluktur. Yardım girişiminde karşılaşılan en önemli sorun, birkaç maddenin birlikte alınması ve buna bağlı olarak karmaşık belirtilerin ortaya çıkmasıdır. 

Uyuşturcu madde kullanan birinden ve ona eşlik edenlerden genellikle yeterli bilgi alınamaz. Elde edilmesinde fayda olan bilgiler uyuşturucunun tipi, dozu, başka ilaç ve maddeler alıp almadığı ve bunların alınmasından sonra geçen süre, önceden var olan fiziksel ve ruhsal sorunlar, bağımlılık süresidir. 

Uyuşturucu bağımlısı olup ilk yardım gereken bir kişide solunum, nabız, kan basıncı, ateş ve göz bebekleri kontrol edilir, bilinci kapalı hasta güvenli konuma getirilir. Solunum durmuşsa hasta yeterince oksijen alana kadar ağızdan ağza suni solunum gerekiyorsa kalp masajı yapılır. 

Eroine bağlı akut zehirlenmede solunum merkezi durması, morarma ve düşük tansiyon görülür. Göz bebekleri iğne başı gibi küçülür ve ışığa yanıt vermez. Eroin yoksunluğu sendromunun ilk belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Eroinin ani kesilmesi hastada iç sıkıntısı, suça ve intihara eğilim yaratır. 

Kokain kullananlarda ani kalp durmasına bağlı ölümler olmaktadır. Kokain yoksunluğunda ise ruhsal çöküntü ve intihar eğilimi ile karşılaşılmaktadır. 

Yatıştırıcı ilaçları aşırı miktarda alanlarda solunum hafiftir, hastanın derisi soğuk ve nemlidir. Nabız hızlı ve zayıftır, hastada bilinç kaybı veya dalgınlık vardır. 

Ruhsal durumu etkileyen ilaçları aşırı miktarda alanlarda aşırı uyarılma hali, terleme, ağız kuruluğu, titremeler, hayal görme, tedirginlik ve garip davranışlar dikkati çeker. Bu durumda hastanı kullandığı ilaçlar öğrenilmeli ve kişi hastaneye götürülmelidir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
8.12.2014 14:35:06
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Çıkıklar
Çıkıklar
Çıkık tedavisi Burkulmalardan farklı olarak bir eklemin çıkıklarında eklem bölgesi şekil değiştirir, eklem hareket yeteneğini yitirir. Şiddetli ağrı veren çıkıklarda, incinen yer yumuşak bir destek kullanılarak ve ağrıyı en aza indirecek konuma getirilerek hastaneye başvurulur. Çıkık eklemi yerine yerleştirmek amacıyla kesinlikle bir girişimde bulunulmaz çünkü yanlış bir...
»» devamını oku »»
Parmak Sıkışmasında İlk Yardım
Parmak Sıkışmasında İlk Yardım
Parmak Sıkışmasında İlk Yardım Parmakların kapı, pencere gibi eşyalar arasında sıkışması sonucunda basınç altında kalan kılcal damarlardan çıkan kan deri altında oturur. Sıkışan yere bir buz parçası ile soğuk uygulama yapılması ağrı ve şişliği azaltacaktır. Şiddetli sıkışmalarda geç kalınmadan doktora başvurunuz.
»» devamını oku »»
İlkyardım Uygulamaları
İlkyardım Uygulamaları
İlkyardım uygulamaları nasıl yapılır? İlkyardım kazaya uğrayan birini veya bir hastayı iyileştirme yönünde atılan ilk adımdır. Aşağıda ilkyardım uygulamalarında kullanılan bazı gereçlerle ilgili kısa ve pratik bilgiler verilmiştir.  İlkyardımda Askı Tekniği :  Askılar çoğunlukla yaralı kolları, bilekleri ve elleri koruyup destek sağlamak için kullanılır. Göğüs yaralarında da...
»» devamını oku »»
Boğulmalar ve İlkyardım
Boğulmalar ve İlkyardım
Boğulmalar karşısında ilk yapılacaklar Suda Boğulma:  Suda boğulma oldukça sık görülen bir kazayla ölüm nedenidir. Yüzme bilenler de iyi tanımadıkları bölgelerde yüzerken dalga, akıntı ve girdap, kramp girmesi gibi nedenlerle boğulma tehlikesiyle karşılaşabilir. Kişi yüzme bilmiyorsa veya deneyimsiz ise su kanalları, göletler ve havuzlarda boğulabilir.  Küçük çocuklar deniz...
»» devamını oku »»
Şok ve İlk Yardım
Şok ve İlk Yardım
Şok Dolaşım yetersizliği nedeniyle dokulara yeterli kan gitmemesidir. Kan kaybı, kalbin pompalama yetersizliği, ani damar değişimler (genişleme/daralma) gibi nedenlere bağlıdır. Şoktaki hastanın tansiyonu düşüktür, kalp hızlı, nabız hafiftir. Solunum hızlanmıştır, cilt nemli ve soluktur. Burun, el ve ayaklarda morarma ve soğuma olabilir.  Şokun son döneminde bilinç...
»» devamını oku »»
Tansiyonun Yükselmesi
Tansiyonun Yükselmesi
Tansiyon yükselmesi nedenleri Yüksek tansiyonun tanımı, sistolik basıncın 160 mm civa (veya üzerinde olması) ve diyastolik basıncın 95 mm civa''dan yüksek olmasıdır. Bu düzeyler arasındaki basınçlar ile normal değerler arasındaki değerler (140 mm civa''nın üzerinde olan bir sistolik basınç ve 90 mm civa''nın üzerinde olan bir diyastolik basınç) "sınırda yüksek tansiyon"...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder