Emzikten Nasıl Vazgeçiririm

Kadınlar için Emzirme ve Diş Çıkartma bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Emzikten Nasıl Vazgeçiririm hakkında detaylı bilgiye ulaştınız. Dilerseniz Emzirme ve Diş Çıkartma kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
KOCAKARI MASALLARI

Emziklerin zararları konusunda pek çok yanlış öykü anlatılır. Birkaçına göz atalım: 

Emziklerin dişlerin eğri çıkmasına neden olur. Emzikler buna neden olamayacak kadar yumuşaktır; ayrıca kaygılanıyorsanız, bir diş doktoruyla görüştükten sonra, ortodontik bir emzik alın. 

Emzikler dişleri çürütür. Emzikler tek başlarına dişleri çürütmez; dişlerin çürümesine neden olan, sürekli biçimde şekerli içeceklerin ya da çürümeye yol açan besinlerin etkisinde kalmalarıdır. Emzikleri bala ya da reçele batırdıktan sonra vermekten kaçının. 

EL ALTINDAKİ RAHATLATICI EMZİK
Yalnızca bebeğiniz istediği zaman değil, biraz kafanızı dinlemek istediğiniz dakikalarda da ona emziğini verebilirsiniz; çünkü emzik, emme içgüdüsünü doyurur. Yalnız unutmayın ki, emzik, bebeğinizin ağlamasını şıp diye kesecek bir ağız tıpası değildir. Bebeğiniz aç olduğu, altı ıslak olduğu, üşüdüğü ya da ağrı duyduğu için ağlıyorsa, emziği ağzına verdiğinizde tükürecek ve ağlamasını sürdürecektir.

Emziğin, bebeğinizin günlük yaşamını düzenlemenize de katkısı olur. bebeğinizi uyutmak istediğiniz zaman ağzına emziğini verirseniz, bunu uykuyla özdeşleştirmeye başlar ve günler ilerledikçe belirli bir uyku düzenine alışmaya koyulur.

Bazı uzmanlar, emziklerin, bebeğin elleriyle bazı beceriler geliştirmesine de yardımcı olduğunu ileri sürmektedirler. Gerçekten de, bebeklerin emziklerine bağlanmaları, ağızlarından düşürdüklerinde bulmak için beşik ya da yataklarının çevresini yoklamalarına ve emziği yeniden ağızlarına sokmaya çalışmalarına yol açar. Bu tür bir uyarma, bebeğinizin gelişmesinde önemli bir rol oynar. 

EMZİK İLE İLGİLİ BAZI KURALLAR
Emziğin kötü bir şey olduğu konusunda ileri sürülen nedenlerin hiçbiri, tam olarak kanıtlanmamıştır. Dolayısıyla, bazı temel kurallara uyarak kullanmanız, sürekli ağzına tıkıştırmak yerine, yorulduğu zaman yatıştırmak ve sıkıldığında rahatlamak için vermeniz durumunda, emzik çok yararlı olabilir. Dostların ve akrabaların dehşet verici öykülerinin etkisinde kalmayın. Basit sağlık kurallarına uyma, eskiyen, yıpranan emzikleri yenileriyle değiştirmek koşuluyla, emzik kullanmaktan çekinmeniz gerekmez. Zaten, bu işte karar verecek en önemli kişi bebeğinizdir: Emzikten hoşlanıp hoşlanmadığını, kısa sürede belli edecektir.

Bebeğinizin dört-beş yaşlarına geldiğinde, ağzında emziğiyle ortalıkta dolaşıyor olabileceği düşüncesinden dehşete düşebilirsiniz; ama gereksiz kaygılara kapılmayın. Çocuğunuz büyük bir olasılıkla bu yaşa gelmeden emziğinden vazgeçecektir. Ayrıca, unutmayın ki, büyümüş de ağzında hâlâ emzikle dolaşan tek bir yetişkin bile yoktur! 

EMZİKTEN VAZGEÇİRME HİLELERİ
Bebeğiniz biraz büyüdüğü halde emziksiz duramıyor, bu da canınızı sıkıyorsa, emzik kullanma süresini kısıtlayabilirsiniz. Ona yeni bir oyuncak uzatıp, karşılığında emziğini isteyin. Emzik istediği zaman, bir masal anlatarak ya da sevdiği bir meyve vererek, ilgisin başka bir yere çekin. Daha büyükçe çocuğunuza, bazı karşılaştırmalar yaparak, yuvada başka hiç kimsede emzik olmadığını anlatabilirsiniz: Ama sakın onu utandırmayın; yuvaya emziksiz gitmeyi bir oyunmuş, yeni bir deneymiş gibi görmesine gayret edin. Böylece çocuğunuzun gün geçtikçe emziğe yalnızca yatma saatlerinde gereksinme duyacağı, daha sonra da hiç duymayacağı bir noktaya erişirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken şey, onu emzikten vazgeçirmek zorunda olduğunuz duygusuna kapılmamaktır. Unutmayın ki, küçük çocuklar olmadık şeyleri, söz gelimi bir battaniye parçasını, eski bir oyuncağı... ve bir emziği, gerçekten ayrılamayacakları bir şey haline getirebilirler. Bunu dert etmeyin. Çocuğunuz geliştikçe, eski alışkanlıklarından ve bebeklik bağımlılıklarından kendiliğinden, ama yalnızca vakti geldiğinde, kendisi karar verdikten (bilinçsizce) sonra, kurtulacaktır. Kaldı ki, hiç kimse çocuğunu artık büyüdü diye oyuncak ayısından "vazgeçirmeye" kalkışmaz. Olsa olsa çocuk, artık büyüdüğünden, sevgili oyuncağını peşinde sürüklemek gereksinmesini, kendiliğinden bırakır. Emzik emme rahatlığına ve alışkanlığına duyduğu gereksinmede de, aynı yolu izleyecektir. 

EMZİK KULLANIMI İLE İLGİLİ SORULAR VE YANITLAR
Bebeğimi arabasından ne zaman gezmeye çıkarsam, emziğini yere atıyor. Ne yapabilirim?

Bir ucunu iple arabasına bağlayabileceğiniz bir oyuncağı oynaması için eline verip, emziği isteyinceye kadar çantanızda tutun. 

Bebeğim bir şey emmek istermiş gibi göründüğü halde, emziğini ağzından atıyor. Neden acaba? 

Bebeğiniz aç olabilir ya da emziğin büyüklüğü ona artık uygun değildir.
Yazar
En Pratik Kadın
Eklenme Zamanı
1.05.2014 22:33:59
Yorum sayısı
0
İlgili Makaleler
Kalıcı Dişler
Kalıcı Dişler
İLK "KÖKLER" Bebek doğduğu sırada, bütün süt dişleri diş etlerinin içinde vardır. Hamile kadınların beslenme rejimlerinde yeterince kalsiyum bulunması bu yüzden zorunludur. Gerçekte, bebeğin kalıcı dişleri de, yeni doğan bebeğin çene kemiği içinde gelişmeye başlamış durumdadır. Çocukların dişleri çoğunlukla aynı düzende çıkar. İlk çıkan dişler alt ön iki diştir; onları üst...
»» devamını oku »»
Emzirmek Göğüs Kanserini Önlüyor
Emzirmek Göğüs Kanserini Önlüyor
Emzirmek göğüs kanserini önlüyor: Emzirmek bebek için faydalı olduğu kadar, anne için de yararlıdır. Çünkü bebeklerini emziren anneler , diğerlerine nispeten daha az göğüs kanserine yakalanmaktadırlar. Göğüs temizliği de çok önemlidir. Sık sık soğuk su ve mümkünse bebe sabunu ile göğüslerinizi yıkamalı, yumuşak bir fırça ile göğüs etrafında daire çizerek masaj yapmalısınız....
»» devamını oku »»
Bebeklerde Diş Çıkartırken Oluşan Sıkıntılar
Bebeklerde Diş Çıkartırken Oluşan Sıkıntılar
Diş çıkartan bebeklerde ne gibi sıkıntılar olur? Bebeğin birinci yılındaki birçok rahatsızlığının ve küçük çocuğun huysuzluklarının, gece uykularının bozulmasının suçu, çoğunlukla dişlere yüklenir. Bebeklerde "ishal, burun akması, mide bulantısı, iştahsızlık, ateş yükselmesi, nedeni açıklanamayan ağlamalar, gece uyanmaları ve genel huysuzluktan" hep dişler sorumlu tutulur....
»» devamını oku »»
Diş Kaşıma Oyuncakları
Diş Kaşıma Oyuncakları
Bebekler için diş kaşıma oyuncakları Eczanelerde çocuğun geveleyerek, kemirerek diş etlerini rahatlatmasını sağlayan çeşitli biçimlerde diş kaşıyıcıları satılmaktadır. Pürüzsüz malzemelerden yapılmış bu kaşıyıcılar, bebeği rahatlatırken, biçimleriyle de onu bir oyuncak gibi eğlendirebilir. Aslında bir değil, birkaç farklı diş kaşıyıcı satın alıp, bebeğe değiştirerek vermeniz...
»» devamını oku »»
Emzirmeye Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli
Emzirmeye Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli
Emzirme Sağlık uzmanları siz ve bebeğiniz için önemli yararları olan emzirmeyi şiddetle önermektedir. Anne sütü bebeğin gelişimi için gerekli olan proteini, yağları ve karbonhidratları doğru miktarlarda içerir. Anne sütü aynı zamanda bebeği mide hastalıklarından, öksürük ve soğuk algınlığından, ve böbrek ve kulak enfeksiyonlarından koruyan antikorlar içerir. Emzirilen...
»» devamını oku »»
Memeden Süt Boşaltma Yöntemleri
Memeden Süt Boşaltma Yöntemleri
Süt Boşaltma Her zaman memeden emzirmenin ilk haftalarında az bir miktar "süt boşaltmanın" memedeki süt miktarını arttıracağı söylenir.  Daha ilk günlerde bu rutini takip eden anneler çok hızlı bir şekilde "memedeki az süt" sorununun üstesinden gelip, düzenli bir beslenme modeline girmiştir. Bebekleri her birkaç haftada büyüme atakları gösterdikçe, rutin sağlam kalmıştır...
»» devamını oku »»
Yorum Yaz
Yeni Yorum Ekliyorsunuz !
Rumuz (*) Mail Yorum (*) Gönder