Kadınlar için Takı bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Kum Boncuklardan Kolye Yapımı hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Takı kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
Boncuklardan Kolye Yapımı
Boncuk kolye için gerekli malzemeler
Tercih ettiğiniz renklerde kum boncuklar
Makas
Naylon ip
Boncuk iğnesi
Tığ
Yumak ipi
Bir parça tercih ettiğiniz bir kumaş
Kum boncuklardan nasıl kolye yaptım
Kendi yaptığınız ya da hazır aldığınız boncuk tezgahına, naylon ipi yapacağınız kolye genişliğinde geçirin. İstediğiniz deseni boncuk tezgahında dokumaya başlayın. Bundan sonraki aşamada ben, sizlere yaptığım kolyeyi anlatacağım.
Resimlerde de görüldüğü gibi, yaptığım boncuk tezgahına naylon ipimi geçirdim. Kafamda tasarladığım modeli uygulamak üzere, kum boncuklar ile dokumaya başladım. Boncuk kolyemi dokuma işlemim bitince, detaylara geçtim. Boncuk tezgahından kolyemi çıkartmadan, iki kenarını bir kat daha, iki gri, bir renkli, toplamda üç boncuk şeklinde üst kenar hariç işledim. Kenarlar bitince, kolyemin göbek kısmında dokurken yaptığım baklava şeklinin de üzerini, aynı kenarlarda olduğu gibi, tercih ettiğim üç renk kum boncuk ile işledim. Bu şekilde işleme kolyeye kabartılı bir görünüm kazandırdı. Kolyemin göbek kısmının da işlemesini bitirince, göbeğin iki yanını da kafamda tasarladığım şekilde, tek renk boncuklar ile helezon şekli oluşacak biçimde işledim. Bu işlemden sonra tezgahta takılı olan boncuk kolye bitti.
Tezgahta dokuma ve üzerine işleme işi biten kolye ucunu, boncuk tezgahından çıkarttım. Üst kısımdaki ipleri hiç ellemeden, iki yandaki iplere, gene tercih ettiğim kum boncuklar dizerek, saçak kısmını oluşturdum. Kolyemin zor ve uğraştırıcı olan kısmı bitti. Bundan sonraki kısım, kolyenin askılarını yapmak. Burada devreye biraz daha fazla sabır giriyor elbette. Boncuk iğnesine kolyemin askı kısımlarının ne kadar uzun olmasını istiyorsam, o kadar uzunlukta naylon ip taktım. Her bir askı için kolyenin üst kısmında yer alan boncuklardan tek tek iğnemi geçirip, üzerine tercih ettiğim kum boncukları dizdim. Siz askı kısmını daha farklı da yapabilirsiniz veya daha ince bir sıra da yapabilirsiniz. Her iki üst uca da aynı sayılarda olacak şekilde boncuklarımı dizdim ve bu işlemi de bitirdim.
Kolyemin arkasında yer alan ipleri kapatmak ve daha hoş bir görüntü vermek için, tercih ettiğim bir kumaşı aldım. Kolyemin arka yüzüne yerleştirip, kenarlarından teyel alır gibi diktim. Bu işlem, kolyenin daha sağlam olmasını sağladı. Görüntüyü daha da güzel yapmak adına, yumak iplerini kullanarak, ilk bir sıra sık iğne daha sonra zincir çek bat şeklinde boncuk kolyemin arka kısmını tamamladım.
Sonrasında askılarını birleştirip, düzgün bir şekilde birbirine bağladım. Bağladığım kısımın da daha iyi gözükmesi ve kolyemin arkası ile uyumlu olması için, aynı kumaştan oval, ufak bir parça kestim. Önce bağladığım kısımdaki ipleri, iğneme geçirdiğim yumak ipi ile bir kaç defa dikerek, düğümü açılmasın diye sabitledim. Sonrasında kestiğim oval parçayı bu noktaya çok sıkı olmayacak şekilde resimde görüldüğü gibi sardım ve yumak ipi ile açık uçlarını diktim. Böylece hem kolyem bir uyum yakaladı, hem de görsel olarak daha güzel oldu.
En son olarak da kullanmadığım bir kolye ucunu, bu gümüş veya benzeri bir aparat olabilir, kolyemin baklava şeklindeki göbek kısmının tam ortasına, kenarlarından ince dokunuşlar ile dikip, sabitledim. Bu işlemden sonra artık kolyemiz hazır.
Not: Bu tarz boncuk örgülerinde daha yumuşak ve doğal durması için misina yerine ben, naylon ip tercih ediyorum. Siz misina veya başka tarz iplerde kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir nokta, kullanacağınız kum boncuklar mutlaka, içerisinden iki defa iğneniz geçebilecek genişlikte olsun. Aksi halde boncuklar kırılabiliyor ve o kadar uğraşarak yaptığınız işiniz o noktada canınızı sıkabiliyor.
Tasarlayan, yapan ve yazan: enpratikkadin