Kadınlar için Takı bilgilerinin paylaşıldığı bu yazımızda Çakmak Kılıfı Nasıl Örülür hakkında detaylı bilgiye ulaştınız.
Dilerseniz Takı kategorisinde bulunan diğer makalelerimizi okuyarak daha başka bilgiler edinebilirsiniz.
El yapımı çakmak kılıfı nasıl örülür
Boncuklardan çakmak kılıfı yapımı
Bayanlar kullandıkları bir çok malzeme veya benzeri şeyleri süslemeyi severler. Bu malzemeler arasında yerini alan çakmak da süslenebilen bir ihtiyaç malzemesidir. Özellikle elektrikler gittiğinde can kurtarıcı olan çakmak, üzerine giydirilen kıyafet ile daha bir alımlı hal alır.
Çakmak kılıfı örmenin birden fazla tekniği vardır. Birbirine benzer ve farklı çakmak kılıfı örme tekniklerine, zaman içerisinde kendinizin de geliştireceği daha da başka teknikler eklenecektir. Sizlere bu makalemde benim deneme yanılma yolu ile kendi kendime öğrendiğim, ve kendimden de bir şeyler katarak geliştirdiğim çakmak kılıfı örme tekniklerinden bahsedeceğim.
Dört farklı şekilde çakmak kılıfı örmekteyim.
- İp ve tığ hariç başka hiç bir aparat kullanmadan ördüğüm çakmak kılıfı
- Kum boncuklar, tığ ve ip kullanarak ördüğüm çakmak kılıfı
- Sade ipten örülü kılıfı boncuk ile süsleyerek ördüğüm çakmak kılıfı
- Boncuk dokuma tezgahında ördüğüm çakmak kılıfı
Şimdi hepsini tek tek nasıl yapıyorum anlatayım.
İp ve tığ ile çakmak kılıfı nasıl örülür?
Çok kalın olamamak şartı ile, tercih ettiğiniz bir ipi alın. İpinizin kalınlığına uygun tığınızı ayarlayın. Elinizin sıkılığına, ipinizin kalınlığına ve ipinizin esneme payına göre 7-8-9 zincir arası çekin. Size 8 zincir üzerinden anlatayım karışıklık olmasın. 8 zincir çektikten sonra dokuzuncuyu da çekip dibine batarak sık iğne tekniği le başladığınız kenara kadar örün. Başladığınız noktaya gelince, aynı noktaya üç tane sık iğne yaparak diğer yöne dönün. Buradan da sık iğne örerek öteki uca gelin. Bu örgü patik tabanının ufak versiyonu. Döne döne oval, minik çakmak kılıfı tabanını oluşturun. Resimlere bakarak daha iyi takip edebilirsiniz.
Çakmak kılıfının tabanını örme işlemi bitince, başlardan artık tek noktaya üç batım yapmayıp, her noktaya tek batım şeklinde sık iğne tekniği ile örmeye devan edin. Bu noktada yavaş yavaş çakmak kılıfının tabanının kenarları içe doğru dönecektir. Çakmağınızı ara ara ördüğünüz çakmak kılıfına sokup kontrol yapın. Dar veya fazla geniş olması, emeğinizin boşa gitmesine neden olabilir. Resimlerde benim yaptığım gibi, belirli aralıklarda kontrol ederek gitmek sağlıklı olur. Örme işlemini çakmağınız istediğiniz boya gelince sonlandırın. Şimdi elinizde sadece sık iğne tekniği kullanılarak yapılmış bir çakmak kılıfı var.
Gelelim çakmak kılıfının askısının örülmesine
Kılıfınızın tercih ettiğiniz bir kenarından tam yuvarlak oluşacak şekilde döne döne sık iğne örün. Şöyle ki: Köşeye tığınızı batın ve battığınız noktaya bir tane sık iğne örün. İstediğiniz askı kalınlığına göre, başladığınız noktada bitecek şekilde, devamındaki noktalara da sık iğne örmeye devam edin. Başladığınız noktaya geldiğinizde,ufak ve içi boş, çıkık yuvarlak oluşmuş olacak. Resimlere bakarak daha iyi takip edebilirsiniz. Sık iğne tekniğini burada da kullanmaya devam edip, döne döne, istediğiniz uzunluğa gelene kadar örmeye devam edin.
Ve artık, sadece ipten ördüğünüz çakmak kılıfınız bitti. Bu benim diğer çakmak kılıflarında da kullandığım temel tekniktir. Yukarıda yazdığım üç çakmak kılıfı modeli de aynı teknik ile yapılmaktadır.
Kum boncuklar, tığ ve ip ile örülen çakmak kılıfı yapımı
Bu çakmak kılıfının da örgü tekniği yukarıda anlattığım ile bire bir aynı. Tek farkı, boncuk eklememiz.
Boncuklu çakmak kılıfı yapımı: Önceden belirlediğiniz, ipinize, seçtiğiniz boncukları, boncuk iğnesi yardımı ile geçirin. Sırf boncuktan çakmak kılıfı örmek için ipe, ortalama 2500 ile 3000 arası kum boncuk geçirmek gerekiyor. Bu sayı, boncuklarınızın büyüklüğüne, elinizin sıkı ya da gevşek olmasına ve öreceğiniz tekniğe göre değişiklik gösterebilir. Benim bahsettiğim, her sırada boncuk kullanılarak yapılan örgü için geçerli. Örgü örneğine resimlerde bakabilirsiniz. Boncukları ipe dizdikten sonra yukarıda anlattığım sık iğne tekniğini kullanarak örmeye başlayın. Ancak bu defa her battığınız nokta için, tığınızın dibine bir boncuk sürün. Sık iğneyi boncuk ile beraber örmeniz gerekmekte. Bu örgü biraz uğraştırıcı ve zahmetli. Tabanı oluşturmak en zor kısmı. Sonrası daha rahat örülüyor. Boncuk ile sık iğne yapmaya devam ederek çakmak kılıfınızı tamamlayın. Resimlerden yapılışını takip edebilirsiniz.
Bir diğer çakmak kılıfı ki bu çok daha kolay olanı, ilk olarak anlattığım sadece ipten ördüğünüz çakmak kılıfının üzerini istediğiniz boncuklar ile, ister tamamını, isterseniz de sadece bir kısmını iğne, ip ve boncuk kullanarak kaplama şeklinde yapılan çakmak kılıfı. Bunda istediğiniz deseni çakmak kılıfınızın üzerine işleyebilir ya da benim örnek olarak gösterdiğim gibi ufak bir dekor yapabilirsiniz.
Resimlerde örnek olması için ördüğüm pembeli yeşilli çakmak kılıfında dört farklı boncuk uygulaması yaptım. Tabanından yukarıya doğru yazacağım.
- Bir sık iğne, bir boncuk kullanarak yaptığım örgü. Yani bir noktaya sadece sık iğne örerken, hemen yanına boncuk alarak sık iğne ördüm.
- Bir sık iğne ve hemen yanına üç boncuk alarak ördüğüm model
- Her batımda boncuk alarak ördüğüm model. Bu boncuk çok tüketen yukarıda anlattığım oluyor.
- Bir sıra çepe çevre hiç boncuk almadan, sadece sık iğne örüp, sonraki sırada her noktaya boncuk alarak ördüğüm model.
Bu örneklemeleri siz daha farklı boyutlara taşıyabilirsiniz. Sizlere tavsiyem, eğer bu modellerden birini örmeye karar verirseniz, önce hiç boncuk kullanmadan denemeler yapmanız olacak. Eliniz biraz alışınca çok daha güzel sonuçlar alabilirsiniz. Ve en önemlisi, pamuk barındıran ipler esneme yapıyor. Bir süre kullandıktan sonra genişleyip düşebiliyor. Naylon ağırlıklı ya da naylon olan ipler hem daha sağlam oluyor, hem de esneme çok minik oluyor.
Elimde olan çakmak kılıfı örneklerini resimledim. Çok ördüm ancak arkadaşlar isteyince bana bunlar kaldı. Benim bildiğim ve uyguladığım çakmak kılıfı örgü tekniğini sizlere anlatmaya ve resimleyip göstermeye çalıştım. Sormak istediğiniz noktalarda yardımcı olurum. Çakmak kılıfı örmenin diğer tekniğine Evde Boncuk Dokuma Tezgahı Yapımı makalemizden bakabilirsiniz. Bu malkalemizde kendi boncuk dokuma tezgahınızı yapabileceğiniz gibi, aynı zamanda istediğiniz desen ve renkte çakmak kılıfları da örebilirsiniz. Ben sizler için orada bir örnek yapıp gösterdim.
Deneyen, yapan ve yazan: enpratikkadin
Benzer Makaleler